15. června 2013

Noční cirkus

Název: Noční cirkus
Originální název: The night circus

Autor: Erin Morgenstern

Anotace z GoodReads: Do města přijíždí bez ohlášení tajemný cirkus. Jeho šapitó je černobílé a představení se konají pouze v noci. Triky, které provádějí zdejších iluzionisté, však vypadají spíše jako mocná kouzla… Románový debut Erin Morgenstern s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích i časových rovinách hru dvou kouzelníků, jejímž vítězem se má stát ten, jehož učedník zůstane na konci hry živý. Celie a Marco jsou však k sobě i k cirkusu, který má být jevištěm jejich hry, připoutání mnohem více, než si jejich mistři dovedli představit.


_____________________________________________


Většinou vždycky začínám tím, jak jsem se k dané knížce dostala. Dneska ale začnu jinak. Začnu tím, že se vám pokusím vysvětlit, jak tahle (rádoby) recenze bude divná (to abyste se potom nedivili, až (a jestli) to dočtete až do konce). Možná jste četli v článku předtím, že mě trápí horečky a bolavý krk. Ale já opravdu chci něco napsat a tak se tvářím, jakože nic z toho neexistuje. Tak se nelekejte, kdybych byla „trochu“ zmatečná. (napsala bych smajlíka, ale nějak se mi to nehodí…) (a tady by byl další smajlík).

Každopádně… Noční cirkus je jedna z těch knížek o které jsem nikdy předtím neslyšela. A pak jsem přišla do knihovny a ona na mně koukala z poličky „nové knihy“. Tak jsem ji popadla a vzala domů.

Prvně musím říct, že stále nevím, co si o té knížce mám myslet. Vím, že by se mi líbit měla, ale tak nějak… se mi úplně nelíbí. To je ono – ona se mi ani nelíbí, ani líbí.

Velkou zásluhu na tom určitě mají i postavy. Jednak mi ani Marco, ani Celia (jak se dvě hlavní postavy jmenují) nelíbí, a jednak jsem se v těch postávách ze začátku hodně motala. Bylo jich tam na můj vkus až moc příliš najednou.

Zpátky ale k Marcovi a Celie. No, i když… Co k nim tak říct. Ani jeden mi nebyl sympatický. Celia mi přišla jako hodně plochá postava, která snad celou knihu nic pořádně neudělala. A Marco zas takovej stín, kterej se snaží něco dělat.

A co jsem vůbec nepochopila byla postava Baileyho. Jako… co tam dělal? Proč tam byl? A proč měl být důležitý? Jenom tak, protože si autorka řekla, že by to bylo fajn? Pravděpodobně.

Pár slov k ději – ten se mi líbil. Místy se sice trochu táhl, místy byl uměle natáhnut (nebo aspoň mě to tak přišlo), ale ve své podstatě byl úžasnej. Zhruba tak každých pět stránek jsem si říkala, jak hrozně chci, aby cirkus přijel k nám do města a já mohla strávit dny tím, že bych prolízala všechny jeho stany (a jakože já bych prolezla všechny jeho stany. A klidně víckrát).

To je totiž jedna věc, kterou nemůžu (a ani nechci) knížce vytknout – její originalita. No,… kolik z vás by napadlo psát o cirkusu, který otvírá jenom v noci? (A kolik z vás by chtělo takový cirkus navštívit?) (Nehlaste se všichni.)

Každopádně – co se mi nelíbilo bylo prolínání časových os. Ze začátku mě to hrozně mátlo (protože, kdo by čekal, že místo a datum na začátku má nějaký význam?) a já se v té knížce hrozně ztrácela.

A další věc, kterou musím vytáhnout a pochválit je fakt, že autorka navštívila se svým cirkusem i Prahu. (A dokonce tam dosadila – přímo na Staromětské náměstí! – jednu ze zásadních částí knih. Kterou ale nebudu prozrazovat, že jo).

No, co bych ještě řekla – ještě bych pochválit obálku. Moc se mi líbí. Trvám si na tom, že obálka musí člověka nalákat k tomu, aby si knížku přečetl. A u téhle se to povedlo. Takže za tohle taky palec nahoru.

Ale pojďme sumarizovat a hodnotit. Teda ne my, ale já. Vy si to jenom přečtete. (Jsem krutý diktátor) (Všimli jste si, že tahle číst vůbec nedává smysl?)

Takže – ještě jednou – pojďmě sumarizovat a hodnotit. Když jsem přemýšlela, kolik hvězdiček dát na GoodReads nakonec jsem se odhodlala dát knížce hvězdy tři. Svým způsobem je to totiž skvělá kniha. Má neskutečně originální nápad, je psaná pěkně čtivě. Ale… já nevím. Mě se prostě nelíbila.



* Anotace a obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

13 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Objednaná a má mi dojsť budúci týždeň 8) Celkom sa teším, lebo anotka znie dobre 8)

Infinity řekl(a)...

Tak tuhle knížku si asi nepřečtu. :D Tak děkuji za varování formou téhle recenze. :D

Christie (Neliss) řekl(a)...

Kniha znela celkom fajn podľa anotácie, má dobrú obálku a našla som ju za 2€ (lenže plus poštovné)... napriek tomu tie veci, čo vytýkaš by mi asi dojem aj tak skazili, takže si ju neprečítam.:D Minimálne zatiaľ.

Šárka S. řekl(a)...

O knížce jsem zatím neslyšela, ale možná si jí přečtu. Docela jsi mě to svou kladně-negativní recenzí navnadila :)

the-bling-ring.blogspot.com

Charrlie řekl(a)...

Tak to jsem zvědavá, co na ni pak řekneš :)

Charrlie řekl(a)...

Mě se hrozně líbí ten nápad, ale už míň se mi líbí to zpracování :/ Škoda, škoda, škoda. :(

Charrlie řekl(a)...

Ta kniha má totiž nádhernej nápad, kterej se dá skvěle popsat v anotaci, a který musí být hrozně těžké popsat na celou knihu. Nevím. Prostě mi tam něco /hodně/ vadilo :D

Charrlie řekl(a)...

... a přitom nejsem schopná ani pořádně říct, co mi tam vadilo :D To mě štve nejvíc! :D

Charrlie řekl(a)...

Jůůů, to jsem ráda, že navnadila. Jestli budeš číst, tak se pak určitě ozvi, jestli se ti líbila, nebo ne ;)

Šárka S. řekl(a)...

Dnes jsem si pro ní byla v knihovně, tak uvidím, kdy se do ní pustím ;)

Cecilka řekl(a)...

Já z Nočního cirkusu byla nadšená. Hodně. To, co kritizuješ, se mi líbilo. Nevim, ta knížka byla napsaná úžasně, nebylo to takové psaní, jakým píše dnes kdejaká rádoby spisovatelka. :o)

Charrlie řekl(a)...

Nevím, mě to asi nějak nesedlo (možná, špatné počasí, nebo tlak, nebo tak něco.... :D), protože všechno co jsem zatím četla, se také vyjadřovalo na knížku kladně. Ale... tisíc lidí, tisíc názorů :)

Bastera řekl(a)...

Tuhle knihu chci především kvůli té obálce! :)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by