20. června 2013

Sex ve městě

Název: Sex ve městě
Originální název: Sex and the city

Autor: Candace Bushnell

Anotace z GoodReads: Kdo z nás by alespoň jednou nechtěl nahlédnout do světa bohatých a slavných, podívat se do jejich přepychových bungalovů a – jen si to přiznejme! – jedním okem nakouknout do ložnice. Copak se tam asi tak odehrává? Divoké, bujné milování jako z erotického časopisu, anebo snad stejná manželská nuda jako kdekoli jinde?
Candace Bushnellová pro nás tu pomyslnou špehýrku otevírá a pohled na milostná kolbiště svých bližních ještě svým zábavným a ironickým způsobem komentuje. 
Se svým příznačným humorem nám představí „mladé a krásné“ lidi, kteří táhnou z večírků do barů a klubů, v létě jezdí do přepychových přímořských letovisek a v zimě na lyže.

Carrie, prototyp ztrápené mladé spisovatelky, hledá lásku výhradně na nesprávných místech, a ne vždy vychází všechno podle jejích představ. Její přítelkyně Samantha, Miranda a Charlotte jsou také nadšenými lovkyněmi mužů a vždy jsou ochotny posloužit velice konkrétními radami. Fotogenické krasavice se slepičími mozečky balí kdekoho, neurotické maminy se vychloubají svými otřesnými dětmi a příkladnými manžílky, a všechny dohromady zajímá jen jedno jediné – sex.


_____________________________________________

Většinou to bývá tak, že si nejdříve přečtete knížku, za pár let natočí film, na který se podíváte a pak na něj hrozně nadáváte. Ve velmi výjimečných případech jste z filmu nadšení. Každopádně… moc často se nestává, že nejdřív kouknete na film (nebo v mém případě na seriál) a pak se rozhodnete sehnat knížku. A pak jste z té knížky zklamaní…

Ti co mě znají trochu víc o mě ví jednu zásadní věc. Velmi snadno se zamiluji. Do seriálu. (Kdyby vás to zajímalo, v poslední době to je American Horror Story… Protože Tate). Když (mi) skončili Gossip Girl, šáhla jsem pro dospělejší a starší verzi tohoto seriálu – Sex ve městě. K mému štěstí jsem nemusela ani stahovat a stačilo mi sledovat na Prima Love. Což se mi moc často nestává.

Ten příběh snad všichni znáte (a snad každá holka by ho chtěla aspoň na týden žít) – být úspěšná, být krásná, být bohatá a bydlet v New Yorku. Propíjet výplatu s přáteli a lehat s posteli s krásnými muži. S mnoha krásnými muži. Jednou za čas se usadit ale jen proto. A pokud jste ještě spisovatelka a vychází vám sloupky, tak proč ne. (A kudrnaté vlasy Carrie/Sarah Jessicy Parkes berte jako příjemný bonus).

Tak nějak (naivně) jsem si myslela, že v podobném duchu se ponese i knížka. Jak jste uhádli, nenesla se.

Prvních zhruba padesát stránek jsem četla s (mírně) pozvednutým koutkem a výrazem, který nejlépe opíše zkratka tří slov – wtf. Tak nějak jsem se nemohla začíst (protože to prostě nemělo děj), tak nějak jsem nepochopila, kdo že to vypraví (což jsem nepochopila do konce knížky), tak nějak jsem nepochopila, co to má být. Nakonec (zhruba v půlce knihy), abych dala ukonejšení své hloubavé maličkosti, jsem přesvědčila sama sebe, že knížka je pravděpodobně sbírkou fejetonů. Koho? Na to jsem nepřišla…

Abych to ještě víc ujasnila. Celá knížka má několik kapitol. Kapitoly jsou rozděleny na jakési podkapitoly, které mají různou délkou – od pár řádků (doslova) až po několik stran (maximum bylo tak pět, ale nerada bych lhala). Často se řeší nějaký společenský problém (jako třeba manželský sex), který se rozebírá v celé kapitole. A různá sbírka postav (které vám vůbec nic neříkají) pak v podkapitolách vypráví svůj názor.

Další věc o které chci mluvit jsou postavy. O tom, jak moc jich tam bylo, o tom, že ty co jsem čekala tam nebyla, o tom, že jsem půlku z nich nepochopila.

Takže – bylo tam strašně moc postav. Spousta z nich pronesla zhruba dvě věty za celou knížky. Pár z nich se objevilo i dvakrát. A jen málo z nich vícekrát. Přesto (což je velice zvláštní) snad žádná z nich nebyla vyloženě navíc. Jen… jste ji zrhuba za tři stránky zapomněli.

Jak už jsem řekla na začátku, čekala jsem větší podobnost se seriálem (zvlášť, když na obálce knížky září velkým písmem „PŘEDLOHA K POPULÁRNÍMU SERIÁLU“). Začnu s tím, co mi vadilo ze všeho nejvíc – málo Carrie. Málo Samanthy, málo Charlotty, málo Mirandy. Ale vážně – Charlotta se tam objevila zhruba na dva řádky a Miranda snad na tři. Ne, že bych snad počítala s tím, že by se seriál držel knížky úplně přesně, ale… tak nějak nechápu, proč si nevzal aspoň hlavní hrdinky.

A co se týče Carrie – to je kapitola sama o sobě. Jak bych to tak řekla – do teď přesně nechápu, kdo a co tu knížku psalo. A jestli je to opravdu sbírka fejetonů. A jak kdo někdy řekl, že Carrie je hlavní hrdinka.

Ale jedna dobrá zpráva – hodně pana Božského.

Když to mám shrnout – není to špatná knížka. Když se přenesete přes začátek, který je skoro o ničem. Vlastně je to perfektní letní oddychovka k vodě. (Nebo do práce, že ano…) Jen od toho nesmíte nic čekat. Nebo budete zklamaní aspoň z poloviny jako já. Na GoodReads jsem sice bez dlouhého váhání klikla na tři hvězdičky, ale tu šáhnu po dvou. A půl. Příjemný průměr, ale nic světoborného. A tu půlku dolů ještě za to zklamaní. 


* Anotace a obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

4 komentářů:

Šárka S. řekl(a)...

Mě se nelíbil ani seriál ani film, takže po knize na 99% nešáhnu.

Infinity řekl(a)...

Já jsem si tuhle knihu přečíst chtěla, ale mockrát děkuji tvé recenzi, že si jí nikdy nepřečtu. :D
Ten seriál mám opravdu ráda, ale ta knížka musí být blbost. :D

Charrlie řekl(a)...

Tak to chápu :)

Charrlie řekl(a)...

Ta knížka... je zvláštní :D nebo spíš divná :D ... Mám pocit, že zatím všechno co jsem napsala o každé knížce tě odradilo :D Tak se bojím psát dál :D

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by