13. srpna 2013

Hvězdy nám nepřály, John Green

Název: Hvězdy nám nepřály
Originální název: The fault in our stars

Autor: John Green

Anotace z GoodReads: Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se údajně podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.




Tak nějak… pořádně nevím, jak začít. Někam jsem si to totiž napsala a teď ten papírek nemůžu prostě najít. Takže každá věta, kterou napíšu mi není dobrá a první větu jsem napsala už asi desetkrát a zase ji hned smazala. Takže jsem se rozhodla začít úplně jinak – prostě tím, že napíšu, jak moc mi nejde začít.

Každopádně – abych to tak nějak shrnula. Na mém úžasném papírku bylo napsáno něco v tom smyslu, že tato knížka zažila před pár měsíci obrovský boom. Spousta lidí ji četla, spousta lidí u ní brečela. Jak už to tak u mě bývá, většinou se ke knížce dostanu, až když o ní už moc lidí nemluví – tedy v době, kdy se knížka dostane k nám do knihovny.

U Hvězd to tak ale nebylo. Když jsem před pár měsíci měla narozeniny dostala jsem od babičky už tradičně poukázku do knihkupectví. A tradičně jsem strávila dlouhé chvíle vybíráním té správné knížky, kterou momentálně chci a pokračuji. A nakonec jsem si přinesla domů Hvězdy. Ale… dostala jsem se k nim až teď. A vlastně ani pořádně nevím proč – prostě jsem na ně tak nějak neměla… náladu. Hrozně jsem se bála, že mě ta knížka emočně vyšťaví a že mě nechá pár dní (hodin či týdnů) přemýšlet o smyslu života. A na to jsem neměla náladu.

Prázdniny ale postoupily, vedro se už doopravdy nedalo vydržet a já se pustila do knih, co jsem si pro změnu koupila zase k svátku. A šáhla jsem i po Hvězdách. Přece jen… nemohla jsem to odkládat do nekonečna, že jo?

Ze všeho nejdřív se musím pochválit – opravdu jsem celé to čekání vydržela bez toho, abych si nepřečetla víc, než jen pár řádků z anotace. Takže jsem první stránku otevřela s čistým štítem. Jediné co jsem tak nějak věděla, nebo tušila, bylo pár klíčových slov: rakovina, láska, mládí. A všechno tohle přesně knížka obsahovala.

Hazel mi jako hlavní hrdinka přirostla k srdci. Což jsem opravdu potřebovala po pár „nepovedených“ hrdinkách. Byla… tak trochu jako já. A přesto úplně jiná. Líbil se mi její smysl pro humor, její ironie a sarkasmus. A dokonce sledovala i Amerika hledá topmodelku! Ovšem jeden velký rozdíl mezi námi je – já bych se nikdy, nikdy nedokázala chovat tak jako ona, kdybych měla smrt za patami.

Gus byl dalším příjemným překvapením knihy. Je to takový ten hrdina, co ho prostě musíte milovat. Ať se vám to líbí, nebo ne. Nic s tím stejně neuděláte.

I další postavy knihy byly jen a jen příjemným překvapením. Žádná postava tam nepřekážela a ani nebyla vyloženě navíc. Žádná postava se (kupodivu) nechovala moc ukňouraně, nebo iracionálně. Všichni zkrátka patřili na svoje místo a jen s nimi to dokonale šlapalo. Jako dobře namazaný hodinový strojek. (Nebo tak nějak se to říkává, že?)

Děj… Co říct k němu? Ani sama nevím. Nedojalo mě to tak, jak jsem čekala. (To musím říct hned na začátku – před pár měsíci jsem četla Ještě než umřu a pak jsem se ještě pár dní cítila jako vyplivnutá pecka a chodila jsem s potřebou všem říkat, jak je miluji a jak je život krátký a že je třeba si ho užít.) Nedojalo, ale… překvapilo. Opravdu moc překvapilo. Ne příjemně, musím říct. A víc ani říct nemůžu.

Nevím proč, protože opravdu chci dát této knížce plný počet bodů, ale prostě… něco mi tam chybělo. Nebo tam něčeho bylo víc? Nebo… prostě nevím. Takže po dlouhém zvažování jsem se nakonec zasekla na čtyřech hvězdičkách. Pro někoho je to možná málo (a vlastně i pro mě je to málo), ale…

No, takové zvláštní rozhodování o hvězdičkování jsem tu už dlouho (nebo vlastně nikdy) neměla. Něco ve mně totiž chce dát knížce plný počet bodů a něco ve mně zase jen tři hvězdičky. Asi jsem od toho čekala trochu víc, nebo… jinak nevím. Každopádně – je to nádherná kniha. O tom žádná.


* Obálka a anotace z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/
* Oddělovač z http://veeeebookshelf.blogspot.cz/

10 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Zrovna dneska mi tahle kniha přišla :-D Jsem zvědavá. Četla jsem na ni docela dost recenzí, tak od toho minimálně ty 4 hvězdy čekám! :-D

Infinity řekl(a)...

Já bych této knize dala vždycky maximální počet hvězdiček. Je to pro mě ta nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla.
Ale už se dlouho odhodlávám na ní napsat recenzi, nevím jestli bych tam dokázala vypsat všechno, co mi ta kniha dala a jak mi změnila pohled na určité věci. John Green je génius.

Charrlie řekl(a)...

Já jsem to čtení odkládala víc jak čtvrt roku. Doufám, že stejnou chybu neuděláš taky :D

Charrlie řekl(a)...

Pro mě byla hodně silná, ale určitě ne nejlepší, jakou jsem kdy četla. Ani nevím, proč zrovna "jenom" čtyři, ale... asi mi to všechno úplně neklaplo, nebo jsem jen neměla dobrý den, nebo... prostě nevím :) Ale je to prostě výborná kniha, o tom bez debat.

Simone Sipriano řekl(a)...

Po tejto recenzii som trocha ochladla. Knihu sa nechystám čítať. Aspoň zatiaľ nie - takéto ma vždy len rozľútostia a rozplačú. No doteraz ju všetci iba vynášali do nebies a tu aj napriek tým 4* mám pocit, že ťa až tak nebrala a skôr si ich dala kvôli očakávaniam než by sa v skutočnosti páčila..

Charrlie řekl(a)...

Líbila se mi, o tom žádná, ale nebyla to prostě knížka, ze které bych se posadila a která by mě uzemnila. Nevím, asi jsem od toho čekala prostě moc.

Kateřina H. (Thaiwald) řekl(a)...

Jé, zrovna na tuhle knihu dneska chci napsat recenzi! :) Jak jsi psala, že tě emočně nevyšťavila, tak mě naopak hrozně. Poté, co jsem jí dočetla, jsem ještě nejméně deset minut zírala na poslední stránku a brečela... knížky mě hodně dostávají a tahle měla všechno... za mě dostane pět hvězdiček. :) A jsem ráda, že i Tobě se líbila, čtyři hvězdy jsou přeci jenom hodně...

Šárka S. řekl(a)...

Na tuhle knihu se taky chystám :)

Charrlie řekl(a)...

Líbila se mi, líbila se mi, ale ne tak moc, jak by (asi) měla. Asi jsem měla prostě moc velký očekávání, nebo nemám emoce, nebo prostě nevím :D

Charrlie řekl(a)...

Tak doufám, že ji seženeš co nejdřív, stojí za to :)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by