31. srpna 2013

Otčina, Robert Harris

Název: Otčina
Originální název: Fatherland

Autor: Robert Harris

Anotace z GoodReads: Napínavý román, známý také díky stejnojmenné filmové adaptaci, se odehrává v imaginárním historickém panoramatu, ve kterém je Německo vítězem druhé světové války a chystá se na oslavu 75. narozenin Adolfa Hitlera.
Berlín na jaře 1964. Xavier March je detektiv, jakých už jsme poznali desítky, jeden z těch, kteří to přehánějí s pitím i s prací, kteří špatně spí a po rozvodu žijí už léta sami a kteří s cigaretou v koutku úst cedí kousavé průpovídky. Jeden podstatný rozdíl by tu ale byl: March se pyšní titulem Sturmbannführera SS, nacistické Německo ovládá celou Evropu a tajemství, kterému je vyšetřovatel na stopě, by mohlo ošklivě zkalit oslavu Vůdcových pětasedmdesátin.
Robert Harris vystudoval anglickou literaturu na univerzitě v Cambridge a jako novinář a oceňovaný sloupkař pracoval mimo jiné pro BBC a list Sunday Times. Spisovatelskou dráhu zahájil v oblasti literatury faktu, kde se jeho knihy mimo jiné věnovaly dějinám chemických a biologických zbraní a kauze údajných Hitlerových deníků (Obchod s Hitlerem). Český čtenář se už mohl seznámit s velkou částí jeho románové tvorby, mimo jiné s knižními předlohami úspěšných filmů Enigma a Muž ve stínu.



Nevím, jestli to znáte taky, ale mě se to stává docela často. I když mám v to-read listu přes 50 knížek, pokaždé (nebo skoro pokaždé) stejně v knihovně jen bloudím mezi regály v marné snaze najít aspoň něco. A to se mi stalo i při mé poslední návštěvě. Po půl hodině bezcílného bloudění tam, zpátky a zase tam jsem začínala propadat zoufalství. Opravdu se mi nechtělo odcházet s prázdnýma rukama. Tak jsem se vydala zkusit své štěstí u regálu s novými knihami (už asi po třetí), když tu byl přede mne položen červenočerný Hitler. Moje podivná úchylka pro příběhy z druhé světové se zase jednou ozvala a tak jsem ho popadla a hrdě odkráčela k „odbavovacímu“ pultíku. A s Hitlerem v tašce hrdě odkráčela domů.

Ono by se možná hodilo vysvětlit celou tu věc s Hitlerem. Je to totiž jednoduché. Na obálce je na červeném podkladu (možná spíš i rudém) černou barvou vyobrazeno Hitlerova „podobizna“. Ty uvozovky jsou na místě – je to totiž jen patka a knírek. Ale i to bohatě stačí, abyste věděli, o koho jde.

Mně se ta obálka líbí moc. Je příjemně jednoduchá, ale stejně z ní tak trochu mrazí. A dokonale vystihuje atmosféru celé knihy.

Neumím říct, jestli je to antiutopie nebo dystopie, nebo co je to vlastně za žánr. Na zadní straně je výstižný citát z recenze amerického deníku – „jakoby u zrodu tohoto románu  stáli George Orwell a P. D. Jamesová.“ Líp bych to opravdu neřekla.

Celý děj se odehrává v šedesátých letech v Německu. Ale v tak trochu zvláštním Německu. V Německu, kde Hitler vyhrál válku a kde se skoro celá Evropa (a vlastně i svět) chystá na oslavu sedmdesátých pátých narozenin Führera. To zní trochu děsivě, že jo?

Hlavní postavou je Xavier March. Pracuje u SS, které spravuje kriminální policii. Rozvedený, syn je u manželky. Workholik s dobrým smyslem pro humorem.

Do ruky se mu dostane případ vraždy neznámého muže. Hned ze začátku mu ale v případě mnoho věcí nesedí. Postupem času zmizí hlavní svědek a z neznámého muže se vyklube pohlavár Velkoněmecké říše ve výslužbě. Všechno se zamotává. Přidává se další vražda, ale i mladá americká novinářka Charlie.

Xavier mi byl sympatický už od první stránky, ale Charlie jsem milovala od první stránky. Oběma jim nechybí lidskost, oba jsou reální a oba mají i své chyby. Oba jsou to zkrátka hrdinové, kteří vám sednou.

Při čtení vás možná bude trochu mrazit v zádech. Skvělou věcí, která podtrhuje atmosféru v knize jsou i německé výrazy. Není jich moc, nemusíte se bát. Sem, tam nějaké „Heil Hitler“ místo „dobrého dne“, sem, tam zase Frau a Herr.

I když z mého dosavadního nadšení byste asi usuzovali, že hodnocení bude jasné – pětihvězdičkové – nebude tomu tak. Jedna věc mi totiž na knize docela dost vadila. A tou byla stagnace děje. Ne, že by se vyloženě nic nedělo – to zas ne. Spíš jsem měla pocit, že se děj tak nějak točí v kruzích a nikam se nehýbe. Stránky ubíhaly, ale vy jste věděli pořád stejné nic, jako na začátku.

Právě proto se kniha obtížně hodnotí. Skvělá atmosféra, skvělé postavy, ale ucházející děj. Nakonec jsem se rozhodla pro starý, dobrý kompromis v podobě tří hvězdiček. Je to dobrá kniha s pár vadami. Rozhodně ale stojí za přečtení, protože vám garantuji, že to je zase něco jiného, než na co jste zvyklí.


* Obálka a anotace z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/
Oddělovač z http://veeeebookshelf.blogspot.cz/

1 komentářů:

Simone Sipriano řekl(a)...

Teda, ešte som nepočula o knihe, ktorá by sa zaoberala Hitlerom, ktorý vyhral druhú svetovú, ale oslovilo ma to. Určite to bude mať úplne iný pohľad a aj keď sa nezdá, že by bol v nejakom centre diania, určite sa na to mrknem. Prinajmenšom to zaradím do to-readu, aby som na to nezabudla. :-)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by