15. listopadu 2013

[game], Anders de la Motte

Název: [game]
Originální název: Geim
Série: HP Petterson #1

Autor: Anders de la Motte

Anotace z Goodreads: Třicetiletý Henrik Pettersson, zvaný HP, se vrací z nočního tahu stockholmskou podzemní dráhou domů. Na sedadle proti němu leží mobilní telefon, který po chvíli zabliká a vyzve ho esemeskou ke vstupu do hry. Naivní Henrik neodolá, přestože zpráva ho varuje, aby si vše pořádně rozmyslel. Za první splněný úkol (krádež deštníku) obdrží na účet finanční odměnu. Díky další dobře odvedené práci získá přístup na svůj herní profil – a zjistí, že už ho podporuje menší fanklub… Zadání jsou stále nebezpečnější, ohlasy stále větší a částky na kontě stále vyšší. Pak přijde úkol, jehož splnění obnáší útok na lidské životy. HP netuší, že půjde i o jeho blízké. Ze hry však není cesty zpátky…




Od té doby, co jsem dočetla Dějiny starověkého Egypta se snažím číst a číst, abych měla zase chvilku o čem psát, než se pustit do dějin Mezopotámie (které jsou k nesehnání), nebo do dějin klasického Řecka. Prostě… jedna lahůdka za druhou. Věřím, že mě chápete.

Každopádně – co jsem chtěla říct… V poslední si knížky vybírám jen díky obálce a názvu. Prostě jsem začala ignorovat anotace. Teda,… ne že bych to dělala schválně, ale jen co zapnu goodreads vybafne na mně tolik titulů a já si všechny nutně musím přečíst. A tak se stalo i to, že se ke mně dostala tato kniha, jejíž název odmítám psát v závorkách, protože nevím, jak a kde se píšou. (Zabte mě!). Takže… prostě Game.

Čím začít? Těžko říct. Jak už jsem řekla, v poslední době si vybírám knížky hlavně podle obálky. A co říct o téhle obálce? Je v skutku originální a mě se prostě líbí. A nejsem si úplně jistá, jestli znáte ten trik, jak otočíte knížku zadní stranou nahoru, aby nebylo vidět, co právě čtete. Většinou tam bývá jen anotace, možná nějaké názory ostatních lidí. A tak. Je to strašně neutrální a občas to vypadá líp, než ta přední strana… V tomhle případě, ale zadní strana vypadá prostě líp, než ta zadní. Je na ní totiž telefon, který se vás (stejně jako na začátky knížky hlavního hrdinky) ptá – „Chcete si zahrát hru?“

A o tomto i celé je – všechno je to o hře. Pardon, o Hře.

Dokonalá knížka je často dokonalá nejen díky skvělému námětu, ale hlavně díky vyváženosti. Děj nemá chybičku, žádná postava nikde neleze na nervy, všechno je propojený a vrcholné a nečekané zakončení je snad je nějakou sladkou tečkou na závěr toho vše. Pro mě však Hra není dokonale vyvážená. Bohužel.

Kniha má skvělý, skvělý děj, který je prostě… perfektní. A strašně otravnou hlavní postavu. A to je strašná škoda.

Nejdřív k té světlejší části – k ději. Vše začíná, když hlavní hrdina (pardon – jeden z hlavních hrdinů) najde v metru stříbrný telefon, který… si tak nějak přivlastní. A telefonu to ani nějak zvlášť moc nevadí - jediné, co potřebuje ke štěstí, je odpověď na otázku. Chce HP hrát hru? Jakou hru? To neví. Ale stejně hrát začne. A dostane se do kolotoče událostí. Každý úkol je bodově a finančně ohodnocen a čím víc proti zákonné a čím víc nebezpečné to celé je, tím více je to samozřejmě ohodnocené. HP však postupem času zjišťuje, že Hra není tak úplně hrou. Ale spíš… nadnárodním spiknutím? Nadnárodním řádem? … Hra totiž neovládá nejen ho, ale tak nějak… všechno.

Co se týče té tmavší stránky – postavy. Nebo spíš postava. Už v první kapitole se neseznámí jen s HP, ale i s Rebeccou. I když Rebecca (nebo Rebeca?) nehraje Hru, svoji roli v knížce má. I když ze začátku hodně nejasnou. A i to mi tak trochu vadilo. Čtete o hře a najednou se tam zjeví odstavec s úplně neznámou ženská, která něco dělá. Pak odstavec s HP a pak zase odstavec s Becou. Dokud se její postava v knize nevysvětlí (což je poměrně za dlouho) tak je tam prostě na nic. Ale i přesto mě její pasáže prostě bavily víc. Což je trochu smutné, vzhledem k tomu, že je tam na nic. (Smajlík, prosím, představte si ho zde!)

A teď k HP. Ten chlap mě neskutečně sr… štval. Fakt. Doslova a do písmene. Nepochopila jsem, prostě jsem nepochopila, proč mluvil anglicky? Co to mělo být? To mělo být drsný? Nebo co? Nebo co? Prosím, můžete mi to někdo vysvětlit? Prosím?! … Ale to není všechno – štval mě. Doslova a do písmena. Už dlouho jsem nezažila postavu, která by mi pila krev tak moc, že bych přemýšlela, že se díky tomu vykašlu na knížku. Beru, že to měl být charakter, který bude asi drsnej frajer. Ale pro mě to bylo až moc.

Co mě trošku zaskočilo, je fakt, že je to trilogie. Děj v první knize mi přišel poměrně  uzavřený, ale nebráním se pokračování, pár takových kliček tam na pokračování přece jen bylo. Ale už mě trochu štve, že dneska je skoro všechno trilogie. Nebo tetralogie. Nebo cokoliv. Čím víc proužků, tím víc adidas alias čím víc knížek, tím víc peněz. Na jednu stranu to chápu, na druhou ne. Ach jo.

Ale k hodnocení. Chtěla bych této knížce dát více jak tři hvězdičky, ale nemůžu. Děj mě bavil, bavila mě půlka knížky s Beccou, ale HP byl… bože, tak moc mi svoje části znechutil. Fakt jo.

(Přesto se však (dobrovolně) přiznám k tomu, že mám v knihovně zamluvenej druhej díl. Tak uvidíme, uvidíme.)

eline mariëlle

* Obálka a anotace z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/
* Oddělovač z http://veeeebookshelf.blogspot.cz/

4 komentářů:

Šárka S. řekl(a)...

Když jsem tuhle knihu dočetla, nevěděla jsem jak ji hodnotit. Příběh byl skvělý, ale HP naprosto nemožný (přesně jak jsi napsala). Nakonec jsem dala 4 hvězdičky, ale trochu lituji těch peněz, které jsem do toho investovala.
Na druhý díl jsem zvědavá, třeba se to zlepší ;)

Charrlie řekl(a)...

Je to fakt škoda, když někdo dokáže napsat tak super knihu a tak otravnýho hlavního hrdinu, kterej zvládne zkazit každou scénu, ve které se objeví :D ... Taky doufám, že druhý díl bude trochu lepší. A jsem zvědavá, co a jak bude :)

Christie (Neliss) řekl(a)...

Aj mne sa páči obálka a kniha nevyzerá ako niečo pre mňa... Ale bolo by zaujímavé zistiť, či by ma tiež HP tak vytáčal.:D

Simone Sipriano řekl(a)...

Pripomína mi to Erebos, ale ak je to len z polovice také dobré, tak sa to vyplatí prečítať. Hneď si to idem pridať na GR. :-)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by