22. ledna 2014

Poslední dopis od tvé lásky, Jojo Moyes

Název: Poslední dopis od tvé lásky
Originální název: The last letter from your love

Autor: Jojo Moyes

Anotace z GoodReads: Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award. Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.



Když vám povím, jak jsem se dostala k Poslednímu dopisu, budu se muset trochu stydět, a vy mě možná budete mít za socialní případ. Ale risknu to. To, že si knížky nekupuji, protože na ně nemám, není žádným tajemstvím. Na knihovny jsem si už zvykla a většinou tam i dostanu to, co zrovna chci. Ale když jsem na Vánoce dostala Morgana, rozhodla jsem se, že mu udělám radost a něco mu koupím. Internetové knihkupectví e-bux však každý týden nabízí jednu ze svých knih za necelých šedesatých korun, a tak se mi podařilo zabít dvě mouchy jednou ránou – udělat radost sobě, udělat radost Morganovi a neprotrhnout si díru do peněženky.

Ve zkouškovém sice na učení docela kašlu, přemýšlím nad jinou vysokou, ale to je teď jedno. V přestávkách mezi učením (čti – čuměním do zdi a popíjením čaje) jsem se rozhodla Poslední dopis zkusit. Přečetla jsem první kapitolku a líbílo se mi to. Hodně se mi to líbilo. Pak jsem však opět propadla zkoukovém shonu a na knížku jsem se zase dostala až v momentě, kdy jsem seděla čtyři hodiny v čekárně. A řeknu vám – to snad ani nebyli čtyři hodiny.

Každopádně – že jsem četla v čekárně mě zároveň i trochu omezovalo. Knížka je plná emocí, které si prostě nemůžete správně vychutnat, pokud na vás kouká další třicet lidí a vy stále vnitřně čekáte, kdy se konečně ozve vaše jméno. A ty židlě tam taky nejsou zrovna nejpohodlnější, co si budeme nalhávat.

Ale zpátky ke knížce – Poslední dopis je nádherná knížka, která vás chytne během první stránky a vypustí až když ji dočtete. Je to knížka plná emocí. Je to knížka, kde chcete vědět, co se děje, co vás čeká na další stránce. Je to knížka, kde milujete a nenávidíte její hlavní hrdiny. Milujete je, protože… jsou to prostě oni. A nenávidíte, protože… jsou to prostě oni. A protože dělají hloupé chyby. A vy jim v tom chcete zabránit.

Čím začít? V příběhu se protíná několik dějových liních. Vše začíná příběhem mladé novinářky Ellie. Není to zrovna dokonalá žena – práce pro ni znamená vše. Nebo spíš znamenala… V poslední době to s ní jde z kopce, a to hlavně díky její nové známosti. A tou známostí není nikdo jiný, než ženatý John. Ellie dostane za úkol napsat příběh o zapomenutém milostném dopise, který byl nalezen v archivech novin. A Ellie se v tom příběhu docela ztrácí…

Jenny je žena šedesátých let. Manžel a domáctnost na prvním místě. Nepracuje, jen pořádá večírky. A ty jsou vždy na úrovni. Jenny by mohla dobrý život – kdyby nepotkala Anthony – muže, který ji zamotá hlavu. Muže, kvůli kterému by opustila svého manžela…

Ale,… život není tak jednoduchý, že ano?

Přiznám se (dobrovolně a bez mučení), že ze začátku jsem se v příběhu hodně ztrácela. Vše začíná úvodem do dějové linky Ellie, to je však náhle přerušeno dějovou linkou Jenny. A aby toho nebylo málo, tak Jennin příběh je rozdělen na dobu před a po. (Což mi došlo asi po šedesáti stránkách. Hehe.) Po čase si na to však zvyknete a příběh bude plynule plynout (tohle je prostě slovní spojení za všechny prachy. Argh.)

Tak nějak nemám, co bych víc měla a chtěla říct. Příběh mě dostala. Usmívala jsem se, měla jsem na krajíčku, klela jsem a div i netleskala. Za mě si rozhodně nezaslouží nic jiného, než pět hvězdiček. A klidně bych přidala i jednu navíc.

Zároveň však neříkám, že se kniha bude líbit všem. Určitě je třeba kousek té romantické dušičky. Správná nálada. (Hrnek kakaa.) A určitě se nenechat odradit trochu zvláštním začátkem. 


* Obálka a anotace z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/
* Oddělovač z http://veeeebookshelf.blogspot.cz/

4 komentářů:

EM řekl(a)...

Tuhle knížku a Než jsem tě poznala si chci moc přečíst. =)

Bastera řekl(a)...

Než jsem Tě poznala se mi moc líbilo a tuhle bych si také ráda přečetla někdy :)

Charrlie řekl(a)...

Než jsem tě poznala mě taky hodně lákala, ale nejdřív se mi do ruky dostala tahle :) A teď už jenom vím, že mě Než jsem tě poznala láká ještě víc a víc! :D

Charrlie řekl(a)...

Než jsem tě poznala mě hodně láká, jsem na to zvědavá, po tomhle možná až moc. Asi bych si měla dát trochu pauzu, aby mě to nezklamalo :D (Sice si nejsem jistá, jestli to vůbec jde, ale jistota je jistota :D)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by