10. ledna 2014

TAG - Your life in books

Tumblr

V rámci prokrastinace jsem včera upekla koláč (a byl fakt dobrej!) a uklidila domácí lékarničku. Dneska jsem zasedla k Ulici, což jak sami uznáte není zrovna kreativní způsob, jak oddalovat učení. Televizi jsem však nevypnula ani po skončení dílů a tak jsem pokračovala v nic nedělání a polehávání, až jsem si nakonec řekla, že když se neučím, tak bych mohla aspoň něco napsat na blog.

Původně jsem chtěla napsat recenzi na Dextera (toho děsivě drastického), ale nakonec jsem se do toho zamotala a ztratila jsem pojem o tom, kdy popisuju knížku a kdy už seriál. Tak jsem toho radši nechala a pustila se do bezcílného bloumání po blozích a tak podobně. Nakonec se mi podařilo najít zimní knižní TAG "Your life in books" a to u Lucy. A tak jsem se do toho pustila. Akorát jsem teda nepustila video, protože mám hrozný hlas a mastné vlasy. (Ne, že by fotky něco vyřešili, můj foťák se asi špatně vyspal a ostření mu moc nešlo.)

Tady jsou otázky, na které jsem odpovídala, tak... Tak.
  • Vyber knihu začínající na každou tvojí iniciálu
  • Odpočítej ve své knihovničce knížku podle tvého věku. Která to je?
  • Vyber knihu napsanou/odehrávající se ve tvé zemi
  • Vyber knihu, která charakterizuje destinaci, do které by ses chtěl/a podívat
  • Vyber knihu s obálkou tvé nejoblíbenější barvy
  • Na kterou knihu máš nejmilejší vzpomínku?
  • Která kniha ti dala nejvíce zabrat?
  • Která kniha ti dala největší pocit z dobře vykonané práce, když jsi jí dočetl/a?


Trošku jsem to prohodila. Uznávám. Moje chyba...
Najít knížku na K, byl opravdu velký oříšek. Projela jsem pohledem důkladně knihovničku až jsem nakonec narazila na Kroniku rodu Spiderwicků. Je to taková roztomilá pětidílná série, ze které mám jen poslední tři díly (a Klíč k určování! :D). Byla to moje oblíbená "dětská" knížka, a když tak nad tím přemýšlím, měla bych si ji někdy zase přečíst...
Příjmení mám ovocné, nebo spíše zeleninové. Maus byl první volba a to asi proto, že ho mám v knihovničce velmi výrazně vystavený. A taky ho žeru. 


Je to trapas, ale jsou to zase Spiderwickové! :D Tentokrát čtvrtý díl, který je můj oblíbený a možná trochu osudový. Mallory, jedna z hlavních hrdinů knížek, se zde stane obětí únosů (skřetů tuším, ale teď si už nejsem moc jistá) při svém šermířském zápase. Zpětně jsem se sice pobavila nad ilustraci, kde se jedná o zvláštního hybrida mezi kordem a fleretem, ale zpětně to byla jedna z osudných knížek, díky kterým jsem začala šermovat :)


Zabrousila jsem pohledem do svého oddělení klasických knih, které jsem (skoro) celé vykradla u babičky na půdě. Ale zrovna Erbenova Kytice je dárek právě od babičky. A jsem moc ráda, že ji mám ve své knihovničce. Nejen proto, že se mi prostě líbí, ale i proto, že je to prostě česká klasika, kterou by měl mít doma skoro každý. 


Kromě toho, že tahle fotka je krásným důkazem toho, jak se můj foťák dneska dělal co chtěl, je i krasným důkazem toho, jak mě škola dokonale zdeformovala. Protože i když jsem s velkou pravděpodobností zkoušku ze starověku (zatím) neudělala, stejně toužím potom Egypt navštívit. A ne proto, abych se válela po plážích a pila koktejly (i když,... to taky), ale hlavně proto, abych mohla navštívit co nejvíc památek. A nejlíp ty, kam se veřejnost běžně nepouští, i když o tomhle můžu (zatím, doufám) jen a jen snít :)


Jestli něco fakt žeru, tak je to červená. Kromě černé (a občas i šedé) tvoří většinu mého šatníku právě tato barva. Mám červenou stěnu (díky které se tři čtvrtinu roku připadám jako v jeskyni, ale mě to nevadí!), červený koberec, červené vlasy (občas, ta mrcha se rychle vymývá!). I když uznávám, že se ta knížka na té červené ztrácí, je to prostě dokonalá kombinace. Achich.


Moje nejmilejší "dětská" knížka. Nejenom dětská tedy. Za těch skoro deset let, co ji (respektive je), mám doma, jsem je přečetla několikrát a prošla rukama docela velké spoustě lidí. To však nic nemění na tom, že tuhle serii prostě miluji a snad vždycky milovat budu. Občas si ji jen tak vezmu do ruky a jen tak si ji prolistuji. Skvělé citáty mám již dávno vypsané a znám je nazpaměť. Prostě... ne jen nemilejší vzpomínka, ale zároveň nejmilejší knížka, kterou mám v knihovničce.


Tohle bylo sakra těžký vybrat! Rozhodovala jsem se mezi Kafkovou Proměnou (což je knížka ze kterou jsem jela vlakem hodinu a půl na trénink a místo toho, abych ji četla jsem hodinu a půl čuměla z okna vlaku. Na trasu, kterou znám nazpaměť.) a němčinou. Sice jsem vám nevyfotila přímo svou středoškolskou učebnicí Sprechen Sie Deustch, ale tahle knížka mi během čtyř let studia docela hodně pomohla. Takže... prostě němčina.


Další těžká volba. Tady jsem přemýšlela nad Machievellim Vladařem, což byla jedna z prvních fakt těžkých knížek, které jsem přečetla. Nakonec jsem však zvolila 1984, protože to byla jedna z knížek k mé maturitní zkoušce z českého jazyka a ještě jsem na ni měla i referát. A když ji dočetla (a dodělala rozbor knihy), měla jsem ze sebe fakt dobrý pocit! A ještě lepší, když jsem to teda odprezentovala ve třídě, ale to se nepočítá. (Nebo jo?)

7 komentářů:

Bastera řekl(a)...

Haha já měla to samé s Německy s úsměvem nově! :) Orwell je těžký kousek, ale přesně jak jsi vybrala pocit z dobře odvedené práce. Spiderwicky jsem nečetla, jen viděla film a škoda, že netočili další :) A památky v Egyptě souhlasím, to musí být paráda! Super tag ukládám na někdy ;)

Infinity řekl(a)...

Skvělý tag, líbí se mi jaké jsi zvolila knihy. Některé z nich bych si určitě chtěla přečíst. :-)

Kateřina H. (Thaiwald) řekl(a)...

Tenhle TAG vypadá hrozně zajímavě! Myslím, že někdy, až bdu mít víc času, tak ho také udělám. Ale bude pro mne docela těžký, když jsem nad tím teď přemýšlela, tak jsem absoltně netušila, co kam dát. :)

Charrlie řekl(a)...

Němčina je prostě moje prokletí. Jsem si myslela, že se ji zbavím na vysoké, ale ne - mám ji povinně rok až dva :/ A nejhorší na tom je, že po nás chtěla Německy s úsměvem, ale nové vydání. Achich :D Spiderwicky jsou hrozně dětská knížka, kdyby jsi ji četla teď, tak by se ti asi moc nelíbila :) Ale film není zas tak hrozný. Jedno z těch filmových zpracování co se docela povedlo :)

Charrlie řekl(a)...

Já jsem vybírala takovým způsobem, že jsem stála před knihovničkou a přešpalpovala před ní a pořád jsem nevěděla co a kde a pak jsem už tahala a ani se nad tím nesnažila moc přemýšlet :D

Charrlie řekl(a)...

Jestli ti můžu poradit, začni Mausem! :) Je to prostě perfektní knížka!! :))

Christie (Neliss) řekl(a)...

Červená je super.:D
A Pullmanovu sériu mám tiež hrozne rada.:))

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by