19. února 2014

Anna krví oděná, Kendare Blake



Název: Anna krví oděná
Originální název: Anna dressed in blood
Série: Anna (#1)

Autor: Kendare Blake




Anotace z Goodreads: 
Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.
Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov. 
Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Anna krví oděná, nebo prostě Anna, je knížka, na kterou jsem se strašně moc těšila a kterou jsem dlouho sháněla. Dobře, přiznávám – nebylo to žádné usilovné shánění, ale jen takové… možná trochu podprůměrné sháněním. Tak jako tak se na mě usmálo štěstí a mě se podařilo získat Annu (i její pokračování) za velmi příjemnou cenu na facebooku od Dragity (ještě jednou děkuji!!)

A stálo to za to!

Budu upřímná – knihy jsem se docela bála. Nevěděla jsem, co od ní čekat, ale zároveň jsem věděla, co od ní nechci. Jsem velký fanoušek Supernaturalu (kdo neznáte tak věřte tomu, že to určitě, určitě stojí za shlédnutí!) a tak jsem měla obavy z toho, jak se autorce podaří uchopit celou tu duchařskou část. Přece jen – jsem zvyklá na určité „standarty“. A nemám ráda, když mi někdo tvrdí, že duchové se dají zabít jinak než tím, že se spálí jejich ostatky. (Jo, já vím… Ale tři/čtyři roky se Supernaturalem vás donutí se dívat na věci jinak!). V téhle části jsem však byla naprosto spokojená. Za pojetí duchařiny má za mě určitě autorka jedno malé, bezvýznamné plus.

Ale (vždycky je nějaké ale, že jo?) tak trochu mi nesedly postavy. Nelezli jsme si úplně na nervy, ale zároveň jsem s nimi příběh dostatečně neprožívala.

Shrňme si to – hlavní postavou je náctiletý lovec duchů Cas (který mě iritoval svým jménem. Proč? Protože Supernatural. Nečekaně.), který se chová někdy trochu arogantně, někdy příjemně sarkasticky (tohle je divné spojení), ale určitě se nechová na –náct.

Casova máma je postava, která mi pila krev. Určitě se nechová jako máma (protože pomáhat synovi s lovem duchů, nenechat ho chodit do školy a křižovat s ním křížem krážem Ameriku je prostě normální věc. Vaše máma to nedělá? Cože?!). A když už se chová jako máma, tak jenom fňuká. Což byl další z důvodů, proč by se mi kniha líbila o kapánek víc, kdyby byla hlavní postava starší.

Pár slov bych měla a chtěla věnovat i Anně, ale pořádně si nevím, co si mám o ní myslet. Bezesporu je to zajímavá hrdinka, která má dobře popsaný charakter, ale na můj vkus je až moc prvoplánová. Něco jako kdyby si autorka řekla, že napíše knížku o duchách. A vymyslí perfektní záporačku. A pak se jí najednou zželí a se záporačky udělá kladnou hrdinkou. Jen ji nechá všechny zlé vlastnosti. Tadá – rozdvojená Anna je na světě!

V knize se mihne ještě pár dalších charakterů (a některé zase rychle zmizí), ale s těmi už víceméně nemám problém. Carmel je sice poněkud zvláštní královna školy a Thomas je… prostě zvláštní.

A pár slov k ději. Když vezmu v úvahu, že děj je víceméně očekávaný zhruba od druhé kapitoly (a přečtení anotace) tak… No, ani nevím, co jsem chtěla říct. Místy jsem se nudila, protože jsem tušila, co se stane dál. Posledních cca padesát stránek je však něco úplně jiného. Věci se začnou hýbat a o překvapivé (opravdu překvapivé) zvraty není nouze. Škoda jen, že to přišlo až tak pozdě.

Sečteno a podtrženo – knížka má ode mě tři hvězdičky. Chvilku jsem si pohrávala s myšlenkou, že to zvednu na čtyři, ale rozhodla jsem si nechat tu jednu pro druhý díl. Laťka by se mohla zvednout (nebo ne, že jo.) Není to špatná duchařina, jen místy trochu nudná a očekávaná. Ale určitě ne špatná.


* Obálka a anotace z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

P. S. - Anna má opravdu jen dva díly? Nebo je třetí teprve ve výrobě, v myšlenkovém procesu?

8 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Supr recenze, díky bohu za to, že to není další chvála se stoprocentním hodnocením, protože ta kniha v mnoha směrech opravdu není dobře napsaná :D

Charrlie řekl(a)...

JILLIAN - díky za chválu a s názorem víceméně souhlasím. Čekala jsem dobrou knihu, dostala jsem dobrou knihu, ale určitě ne výbornou. Spousta věcí je tam zvláštních a spousta věcí by šla napsat líp. Ale je to dobrý. :))

Šárka S. řekl(a)...

Na tuhle knihu se chystám už asi rok :D. Nechci si jí kupovat a městská knihovna ji ještě stále nestihla koupit :/.
Jinak pěkná recenze :)

Christie (Neliss) řekl(a)...

Super recenzia, hlavne tá časť s mamou.:DD Inak teda - knihu som si kedysi chcela prečítať, teraz to už nejako veľmi neriešim.

EM řekl(a)...

Celkem s tebou souhlasím. =) Pěkná recenze.

Charrlie řekl(a)...

TIW: Ty jo, co to máte za knihovnu? U nás jsou sice nepříjemný ženský (jako opravdu moc nepříjemný), ale knížky kupují celkem rychle. Ale je to povedená knížka, myslím, že třeba tobě by se mohla hodně líbit :)

NELISS: Díky, díky :D Je to škoda, Anča je dobrá knížka, určitě stojí za přečtení. Nejsem si sice úplně jistá, jestli se ti trefí do vkusu, ale určo ji zkus sehnat! :))

EM: Díky :)

Bastera řekl(a)...

Já se na knihu těšila, ale nějak se mi nedostala do rukou a postupně nadšení opadlo :)

Charrlie řekl(a)...

BASTERA: Škoda, škoda... taky jsem si ji hrozně chtěla přečíst, když jsem o ní poprvé slyšela, ale musím říct, že moje nadšení postupně upadávalo (zhruba asi jako to tvoje), ale nakonec se mi ji podařilo ukořistit a určitě toho nelituji :)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by