29. dubna 2014

Jen jeden den, Gayle Forman



Název: Jen jeden den
Originální název: Just one day

Série: Just one day #1

Autor: Gayle Forman



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jen jeden den jsem původně vůbec nechtěla kupovat. Vlastně jsem ho původně nechtěla ani číst. Ale v momentě kdy jsem vešla do knihkupectví si mě ta knížka omotala kolem prstu a rozhodla za mě, že ji prostě musím mít. A naštěstí jsem se rozhodla dobře.

Já ve skutečnosti vůbec nejsem romantický člověk. Nesnáším růže a jestli něco umím, tak je to mé neúmyslné kažení romantických chvilek (a to nejen svých). Zkrátka – mám všechny předpoklady k tomu, aby mě knížka neoslovila a nechala mě ledově chladnou. Přesto je to úplně jinak – knížka mě chytala za srdce.

Tohle totiž není příběh o velké lásce (jak by se na první pohled mohlo zdát) – tohle je příběh o vnitřním dospíváním. O tom, jak se postavit sám sobě a o tom, že je třeba najít svoje pravé já.

Allyson je synonymem pro domácí puťku – když za maturitu dostane okružní jízdu po Evropě, vlastně si to ani moc neužívá. Na rozdíl od své kamarádky Melánie nevyužívá snížené věkové hranice pro pití alkoholu, ale raději posedává sama na pokoji. To vše se ale změní, když potká Willema – mladého Holanďana, který si neustále hází mincí. Willema, který ji promění v Lulu – holku, která odjede s úplně cizím chlapem do Paříže, aby prožila nejlepší den svého života. A zároveň nejhorší ráno svého života.

Knížka by se dala rozdělit na dvě části – na dobu před Willemem, a po něm. Na část, kdy je Allyson jen obyčejná holka, která se chystá na vysokou jen kvůli tomu, že to chtějí rodiče a na Lulu, která je na tolik sebejistá, že se postaví matce. Zatímco první část je provoněná Paříží i romantikou, druhá část je právě o dospívání.

Skvělou knížku ale nedělá jen dobrý děj, ale i výborné postavy.

Allyson je hlavní postavou a zároveň vypravěčkou celého příběhu. Sledujeme ji v Paříži a sledujeme ji v Bostonu. Máte chuť ji zatřást rameny a zařvat na ni, aby na něj zapomněla, že za to nestojí. Usmíváte se, když dělá svoje první malé krůčky k nalezení sama sebe.

Dále tu je Melánie, která sama prožívá velmi zajímavé období svého života. Objevuje se (ostatně, snad jako každý na vysoké), prochází nejrůznějšími fázemi. A přitom všem mi trochu vadil její postoj k Allyson. Byl však na tolik skutečný, že mi celkový dojem z knihy nezkazil. Jen mi z toho bylo smutno.

Další postavy potkává Allyson na vysoké – ať už je to černý gay, nebo její spolubydlící pojmenovaná po Kalifornii. Všechno tvoří rozmanitý celek, který jen potrhuje hlavní myšlenku knihy – vše se mění a my jsme v dospíván nejistí.


I kdybych sebevíc chtěla, knížce nemůžu dál méně než pět hvězdiček. Čtení jsem si strašně moc užívala. Je to knížka, která vás odnese daleko od vašich vlastních problémů. Knížka, kterou si vychutnáte od začátku do konce. Je to prostě knížka, kterou si musíte přečíst.


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

7 komentářů:

Bastera řekl(a)...

Přesvědčila jsi mě, budu si jí muset přečíst, mám ráda tenhle druh knih, kde prostě hrdinky prochází vývojem nějakým! Krásná recenze :)

Charrlie řekl(a)...

BASTERA: To jsem ráda, že jsem tě nalákala! :)) Je to opravdu výtečná kniha, ani slovy to pořádně nejde popsat :D

Unknown řekl(a)...

Díky za tip, taky mě to nalákalo :)

Knižné Maniačky řekl(a)...

Iba jeden deň je super knižka :) No pre mňa celkom veľa opisu :(

Simone Sipriano řekl(a)...

Tak to sa ti kniha páčila oveľa oveľa viac než mne. :-)

Charrlie řekl(a)...

DOLORES STRINGER: Jé, to jsem ráda :)) Tak snad se ti to bude líbit!

***

KNIŽNÉ MANIAČKY: Moc popisů? To jsem ani nezaznamenala! :)) To jsem té knížce asi hodně propadla :D

***

SIMONE SIPRIANO: Jé, to je mi líto, že se ti to nelíbilo tak moc. Já z ní byla opravdu moc a moc nadšená :))

Infinity řekl(a)...

Prostě si jí MUSÍM PŘEČÍST! Zatím jsem na ní nečetla jedinou zápornou recenzi.
Moc povedená recenze. :))

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by