27. dubna 2014

Mafiánovi, Tonino Benacquista




Název: Mafiánovi
Originální název: Malavita

Autor: Tonino Benacquista




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mafiánovi se ke mně dostali opravdovou náhodou. Jak už to tak bývá, v knihovně jsem zavítala do oddělení s novými knihami. A jak už to tak bývá, tahle červená obálka na mě prostě musela vybafnout. Moje hlava nakrátko zkratovala a než si uvědomila cokoliv víc, už se knížka s filmovou obálkou nesla domů. Ale hlavně, že jsem chtěla vidět film (kvůli Dianně, že jo).

Mafiánovi vypráví příběh rodiny ze Spojených států, kteří se přestěhují do smyšleného městečka v Normandii. Otec je historik, píše knihu o vylodění. Dcera je krásná premiantka, syn zase věčně schovaný uvnitř sebe. A matka by se rozdala s úsměvy. Vše vypadá až neskutečně idylicky. A máte pravdu – rodina totiž skrývá jedno velké tajemství, které se skrývá v jménu jejich psa – Malavita.

Pokud nevíte, co to je, můžete si otevřít italský slovník. A nebo počkat až vám to řeknu. Malavita je jedno z mnoho označení pro mafii. A přesně ta je důvodem, proč se rodina neustále stěhuje z místa na místo. Na otce rodiny Fredericka (též známého jako Giovanniho) je vypsaná ohromná odměna. Fred totiž moc mluvil a přivedl moc lidí do vězení.

Kniha má originální námět a zajímavé postavy. Ale bohužel nevyužívá plně (nebo skoro vůbec) svého potenciálu. Chyběla tomu šťáva. A nejen ta.

První co věci musím vytknout je hrozně moc nepoutavý styl psaní. Vše je psáno er formou a ta mi k tomu prostě nepasuje. V jednotlivých kapitolách se děj obrací na všechny členy rodiny, což je sice příjemný prvek, ale… Ani nevím, co to ale je. Ve skutečnosti na mě celá kniha působí, jakoby byla jen předlohou filmu – prostý opis scénáře. Žádné skvostné obraty, velmi jednoduchý jazyk. Bohužel i málo dialogů a hodně omáčky kolem dokola.

Další věcí která ve mně vzbuzovala velkou nelibost byly anglicismy. Nevím, jestli to byl vyšší záměr překladatelův, ale když některé slovní hříčky nechal v angličtině, opravdu mi to do textu nepasovalo.

Abych jen nekritizovala, kniha má i své světlé momentky a to skvělé postavy. Ať už je to Frederick, který v sobě nalezl spisovatelského ducha a v nocích se vypařuje do kumbálu k psaní, nebo jeho žena Maggie, která v sobě svou prudkostí nezapře Italku. Obě děti jejich děti jsou pak úplně jiná – Bella je sice premiantka, ale hlavně je krásnou blondýnkou ze vším všudy. Naproti ní stojí geniální Warren, který se snaží vybudovat novou mafiánskou velmoc. Postavy se dostávají do komických situacích a sem tam vám ten koutek prostě popojede do úsměvu.

A aby toho nebylo málo – ze začátku je i velmi stagnující děj. První tři čtvrtinu knihy se nestane vůbec, ale vůbec nic. Jen postupné seznámení s postavami, vysvětlení situace… prostě hodně dlouhý úvod. A když už to vypadá, že se něco bude dít, tak přijde konec.

Tohle prostě nebyl šálek mé kávy. Upřímně si myslím, že film, na který mě stále nepřešla chuť, může být mnohem lepší než knížka. Té dávám dvě hvězdičky, ale je mi to skutečně líto. Knížka má svůj potenciál, ale autorovi se to prostě nepovedlo.


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

5 komentářů:

Infinity řekl(a)...

Podle tvé recenze soudím, že si tuhle knihu nikdy nepřečtu. :-D
A abych pravdu řekla, viděla jsem trailer a ten film mě taky vůbec neláká. :D

Jana CM řekl(a)...

Druhý odstavec s popisem situace je zajímavý (Italové, jupí!), ale od knihy odrazuješ a na filmy nejsem já, tak díky za varování :-)

Unknown řekl(a)...

O filmu jsem slyšela - a přiznám se, že mě zaujal asi jenom kvůli Dianně, ale o knížce ne. A když jsem si tak přečetla tvoji recenzi, asi ji radši vynechám.

Jednorožec Radynka řekl(a)...

Mne trailer zaujal, dokonce jsem si říkala, že bych na film mohla i do kina, ale pak jsem si přečetla názory a už se mi do něj tak nechce. Takže knihu si asi taky nepřečtu.

Charrlie řekl(a)...

INFINITY: Pokud jsi se takhle rozhodla, tak jsi se rozhodla moc dobře :D Opravdu to za to nestojí :D A mě ten film pořád láká. Asi si chci ublížit, nebo nevím :D

***

JANA CM: Měla jsem dosti podobnou situaci - dějově mě to ohromně zaujalo, ale ve výsledku,... no, ehm. Radši ne :))

***

KAROLÍNA: Asi tak - o filmu jsme slyšela jenom díky Dianně :D Ale pořád ho chci celkem vidět, třeba se k němu dostanu (třeba o zkouškovém, to bude času! :D)

***

UNICORNS LOVE BOOKS: Já názory na film nečetla - jenom jsem viděla trailer. (A chystala se do kina, ale nakonec jsem onemocněla, nebo něco, takže jsem to "nezvládla"). Je to škoda, fakt to má potenciál, který není využitý ani z poloviny... :/

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by