24. května 2014

Měděný jezdec, Paullina Simons



Název: Měděný jezdec
Originální název: The bronze horseman

Série: Měděný jezdec #1

Autor: Paullina Simons



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Měděného jezdce jsem si chtěla přečíst už dlouho. Možná si pamatujete, jak někdy na začátku letošního roku jsem s tím začala – bohužel jsem však začala s druhým dílem. Když jsem si to uvědomila, knížku jsem odložila a počkat na vhodnější chvilku – tedy na moment, kdy se mi z hlavy vypaří těch pár stran, co jsem přečetla. Když jsem Měděného jezdce konečně potkala v knihovně, věděla jsem, že už nastal ten správný moment na přečtení.

Upřímně se přiznám, že nevím, co jsem čekala. Nevěděla jsem, zda dostanu jen další obyčejný příběh z červené knihovničky, nebo drsné drama z blokovaného Leningradu. Ve skutečnosti jsem spíš doufala v to první, protože jsem si chtěla odpočinout od učení a na chvilku vypnout. Ale já dostala – něco mezi.

Taťána je obyčejné děvče vychované Sovětským svazem. Děvče, které je naivní, které věří v dobro, které by se rozkrájelo pro ostatní. Na druhou stranu tu je Alexandr, který sice nasazuje svůj život pro Sovětský svaz, ale nevěří mu. A tyhle dva svede osud dohromady.

Taťána a Alexandr jsou jako Romeo a Julie své doby. Jejich příběh má všechno, co má správný tragický příběh o lásce mít. Ale přitom to není jen příběh z červené knihovny. Je to válečné drama. Je to prostě příběh, který vás vezme za srdce. Příběh, který budete milovat.

Knížka začíná okamžikem, kdy je napaden velký Sovětský svaz malým Hitlerem. V okamžiku, kdy začala válka. … V okamžiku, kde všechno ještě vypadalo dobře. V okamžiku, kdy nikoho nenapadlo, kolik mrtvých za sebou válka zanechá. V okamžiku, kdy voják spatří mladou dívku sedět na zastávce se zmrzlinou v ruce.

Tohle ale není klasický zamilovaný příběh, kde hlavním hrdinům všechno vychází a nakonec skončí spolu a vy se budete přiblbě usmívat. Kromě války jim stojí v cestě za štěstím mnoho dalších věcí. Třeba to, že Alexandr randí s Táninou sestrou. Nebo to, že Táňa randí s Alexandrovým dobrým kamarádem. A nebo Tánino dobré srdce, které nechce zradit sestru.

A pak je tu samozřejmě válka. Válka, která zasáhne do příběhu tak silně, až vám bude běhat mráz po zádech. Příběh se odehrává v Leningradu během blokády. V době, kdy lidé zabíjejí pro kousek chleba, který je navíc stejně z pilin. Autorce se naprosto bravurně podařilo vystihnout atmosféru doby. Leningrad je opravdu děsivá kulisa a autorka toho potenciálu taky využívá. Společně s Taťánou tak zažijte zimu, o které se vám nezdálo ani v těch nejhorších nočních můrách.

Kde to trošku pokulhává jsou charaktery postav. Taťána je mladá a naivní. A občas máte pocit, že všechno, pro co byla její postava stvořena, je prostě milovat Alexandra. To stejné tak trochu i Alexandr, ale… no, ten je kapitola sama pro sebe. Snad každá žena, dívka, holka (a možná i nějaký ten chlap) zatouží během čtení, ale i po něm, po svém vlastním Alexandrovi. O muži s velkým eM, který by pro vás udělal první poslední (a ještě víc). A jako bonus – má uniformu (a všichni ví, že chlapi v uniformě jsou sexy).

V konečném hodnocení jsem se dlouho rozhodovala, jestli čtyři, nebo pět hvězdiček. Nakonec jsem se rozhodla pro čtyři, abych měla rezervu na další díly (a teď vám už můžu říct, že druhý díl se mi líbil mnohem víc. A mám pocit, že jsem snad jediný člověk na světě). Měděný jezdec je zkrátka příběh, který vás vezme za srdce a při kterém si zavzdycháte nad krásnou a opravdovou lásku, ale i popláčete. Příběh, při kterém budete mít husí kůži. Příběh, při kterém se budete zeširoka usmívat. Příběh, který byste si zkrátka měli přečíst sami.

* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

10 komentářů:

Christie (Neliss) řekl(a)...

Tá časť z blokády bola vážne desivá a celá kniha mala čosi do seba, ale nechala ma skôr zmätenú než nadšenú... Hlavne charakter Táni a ten ich vzťah, bolo to také zvláštne no.:D Dvojku mám požičanú z knižnice, tak sa na ňu musím odhodlať... Hádam sa mi bude páčiť.:D Inak pekná recenzia.:)

Natalie S. řekl(a)...

Jsem ráda, že se ti to líbilo. Já tu knihu zbožňuju (o něco víc než další dva díly, které ale, tak jako tak, zbožňuju taky). A když teď nad tím přemýšlím, tak to, co mě u příběhu fakt drží, není jen nespravedlivost osudů Taťány a Alexandra, ale částečně i naivita Taťány a uniforma Alexandra :D

Charrlie řekl(a)...

NELISS: Já jsem byla nadšená, i když je fakt, že ta kniha je docela nerovnoměrně rozložená - některé části jsou suprové, a některé trošku slabší. Ale uvidíš, do dvojky se pusť co nejdřív, fakt je mnohem lepší :D (nebo fakt - aspoň podle mě :D)

LUMOS S. : Mě teda hlavně ta uniforma. Taťána mi občas lezla krkem. Hlavně teda ve druhém díle, tady je ještě celkem roztomilá. nebo spíš - roztomile snesitelná :D

Unknown řekl(a)...

Můj názor na knížku znáš :) A musím souhlasit s tvou recenzí, podle mě jsi to vystihla přesně. Taťána mě ze začátku tou svojí naivností hrozně štvala, ale právě na ní byl vidět ten posun, jak ji ta válka ovlivnila,změnila, díky ní dospěla. Ale pak přijde Alexandr, a ona by pro něho udělala první poslední, podstrojuje mu... Já nevím, i když naprosto souhlasím s tím, že bych takového Alexandra chtěla mít doma, měl své mouchy, kterými mě štval - a ještě více mě štvala Taťána, že mu to "žrala" a skákala tak jak on píská... Jsem zvědavá na další díly, až mi dojdou domů :)) Do čtvrtka se musím učit, ale pak na to vlítnu!

Šárka S. řekl(a)...

Jsem moc ráda, že se ti knížka líbila. :)

Owlie řekl(a)...

Tuhle knížku vůbec neznám, ale moc ráda bych si ji přečetla :) děkuji za tip :)

Infinity řekl(a)...

O této knize už vážně dlouho přemýšlím. Pořád nevím, jak se rozhodnout. :-D

Jana CM řekl(a)...

O téhle knize jsem slyšela hrozně rozporné věci, tak nevím. O blokádě jsem četla kdysi článek, který mi do dneška nedává spát, brrrr, fuj.

Simone Sipriano řekl(a)...

4?????????????????????????????? :D Ale tak fajn, mne sa napr. ta Tatianina naivita páčila, čo ma dráždilo, bolo ako stále dávala svoju sestru do popredia. Ja by som to asi nezvládla. A druhý diel?? Aj ja chcem. Čím skôr. :)

Charrlie řekl(a)...

KAROLÍNA: Znám, znám a víš, že se ve směs shoduje. A to "do čtvrtka" ... no, známe se, no ne? :D

TIW: Líbila, líbila :)) O tom žádná :D

OWLIE: Doufám, že se k ní někdy dostaneš a že se ti i bude líbit! :))

INFINITY: Nepřemýšlet a začít shánět! :D

JANA CM: Na tyhle rozporuplné knížky (a ostatně vůbec na všechny knížky) je nejlepší udělat si názor sama. Nečekat mnoho, dostaneš pak akorát :))

SIMONE SIPRIANO: No áno, "jenom" čtyři :D Rezerva pro další díl, šest hvězdiček se už nikde nevede :D A druhý díl doporučuji přečíst co nejdřív :D

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by