8. května 2014

Vraní dívka, Erik Axl Sund



Název: Vraní dívka
Originální název: Kråkflickan

Série: Slabost Victorie Bergmanové

Autor: Erik Axl Sund



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vraní dívce jsem přistupovala s velkými obavami. Hodně se o ní mluvilo. Hodně se o ní mluvilo v dobrém. V superlativech. A tak podobně. Většinou z podobných knížek bývám hodně zklamaná. Čekám všechno možné, pořád se těším, až to začne být ono. Až to začne být nejlepší! A místo toho dostanu jen docela průměrnou knížku. Dobrou knížku. Ale jen dobrou. Jinak tomu bohužel nebylo ani teď…

Kniha má stagnující děj a téměř celou dobu rozvijí jen a jen psychologii postav. Když se do toho dostane je to jedno velké wtf (omlouvám se za ten výraz, ale tohle prostě jinak popsat nejde). Než se ale do toho dostanete, připravte se na velkou dávku nudy. Nebo aspoň tak jsem to cítila já.

V příběhu se ocitáme ve Stockholmu, do kterého budete připravovat zimní šálu a teplý svetr. Kriminální vyšetřovatelka Jeanette má před sebou nelehký úkol – vyšetřit brutální vraždy malých chlapců a udržet si přitom aspoň zdání rodinného života.

Jeanette však není jedinou postavou tohohle příběhu. Sem tam na scénu přichází i psycholožka Sofie. Její pasáže mě bavili mnohem více, než ty z vyšetřování, to se přiznám hned na začátku. Se Sofií totiž trávíte čas hlavně během jejich sezení a společně s ní nahlédnete do duše ne jedné choré duše. Hlavně do duše Victorie Bergmanové. Která by se klidně mohla stát královnou chorých duší.

Jak už jsem řekla – celou dobu děj neuvěřitelně stagnuje. A kromě stále nových mrtvol se vůbec nic neděje (jo, když to tak napíšu, tak to zní divně. Trochu psychopatsky…). Ze začátku jsem dokonce myslela, že knížku odložím a už ani nedočtu. Nakonec jsem to ale vydržela až do konce.

Děj vám však skvěle vynahradí postavy, které prochází geniálním vývojem. Můžete sledovat jejich myšlenky. Prožíváte to jejich očima. Zkrátka a jednoduše – knížka má velmi kvalitně udělané charaktery. Promyšlené od začátku až do konce (a možná ještě mnohem dál).

Sama se ztrácím v tom co chci říct (a trochu se za to stydím). Abyste knížku dobře pochopili, musíte si ji pravděpodobně přečíst sami. A k tomu, abyste si ji dobře užili je třeba odpoutat se od reklamy, která ji všude pronásleduje. Nebude tak moc temná, jak čekáte. Nebude ani tak moc šokující, jak čekáte. A už vůbec nebude tak moc patologická, jak čekáte. Vlastně se mi chce skoro říct, že jediné co doopravdy splňuje reklamní slogan, je obálka (která se opravdu moc a moc povedla).

Moje hodnocení je zatím docela negativní. Ale není to tím, že by to nebyla dobrá knížka. Je to tím, že mě ta knížka opravdu moc zklamala. Čekala jsem od ní něco víc. Něco víc drastického.

Když jsem se rozhodovala, kolik hvězdiček dám knížce na goodreads, byli to jen dvě. A stejné hodnocení bude nést i tady. Ve skutečnosti je to něco mezi dvěmi a třemi. Na tři to bylo moc slabé, na dvě moc dobré.

Ale ještě jednou vás ujišťuji, že knížka opravdu není tak zlá. Já jsem od ní prostě jen čekala nic jiného. Přesto si však určitě přečtu další dva díly. A tentokrát už vím, co mám čekat, takže třeba budu o něco víc nadšená.



* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

10 komentářů:

Bastera řekl(a)...

Já se do ní právě nepustila kvůli tomu, jak příšerná měla být a nakonec dle recenzí vlastně vůbec není, tak pořád nějak nevím, co si o ní tedy myslet, asi si jí budu muset také přečíst :)

Amaterasu řekl(a)...

Zatím jsem četla nadšený recenze, tohle je asi první negativní... Zjistila jsem, že kniha leží mamce v knihovničce a ráda bych si ji přečetla, ale asi tomu dám ještě čas, než vyjde pokračování, ať pak nemám velkou mezeru :) Jsem zvědavá, co si o tom budu nakonec myslet.

Knižné Maniačky řekl(a)...

Knižka vyzerá dobre, avšak čítala som aj horšie hodnotenia :) Ale aj lepšie :)

Charrlie řekl(a)...

BASTERA: Vůbec není příšerná :) Chce to od ní asi moc nečekat a pořádně si ji užít. Už se mi tohle zklamaní stalo několikrát, ale nikdy se stejně neponaučím.

DERPETTE: Určitě to stojí za to - tohle je podle mě jedna z těch knížek, na které si člověk musí udělat názor sám. Ale hlavně - moc od toho nečekat, pak garantuji to, že si čtení skvěle užiješ!

Infinity řekl(a)...

Já pořád přemýšlím, jestli se do ní pustit nebo ne, pořád nevím. A tvoje recenze mě teda moc nepřesvědčila k tomu, abych si ji kupovala. :-D

Charrlie řekl(a)...

KNIŽNÉ MANIAČKY: Já jsem právě četla jen samé chvalící hodnocení - o to víc jsem se na ni těšila. No, ale nevadí, každý den není posvícení :))

INFINITY: Jde o to, od té knížky nic moc čekat - pak určitě nebudeš zklamaná. Pokud ale budeš očekávat velké krváky, dramata a podobně (jako já), tak určitě budeš zklamaná (jako já). Ale vyloženě špatná knížka to fakt není :))

Anonymní řekl(a)...

Aj ja som od nej čakala niečo iné, ale zase nesklamalo ma to až tak, mne sa táto kniha dosť páčila a teším sa na ďalší diel :)

Charrlie řekl(a)...

BLOGERKA CATTY: Tak to jsi měla štěstí. Já jsem se místy musela namáhat, abych to vůbec dočetla - furt jsem říkala, že to bude lepší a ono to furt nebylo lepší :D A když už to bylo lepší, tak to skončilo :D

Jana CM řekl(a)...

Taky mi připadá, že slabiny mělo vyvolat to haló okolo, nejvíc mě dostalo, že to neprezentovali jako první díl, to nemám ráda... :-(

Charrlie řekl(a)...

JANA CM: Máš pravdu, to mě taky pořádně naštvalo. Zjistila jsem to, až těsně před koncem knížky, kdy mi ten konec přišel divný :D

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by