6. června 2014

Ve stínů černých ptáků, Cat Winters



Název: Ve stínu černých ptáků
Originální název: In the the shadow of blackbirds

Série: ---

Autor: Cat Winters




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ve stínu černých ptáků mě původně vůbec nelákalo. Hlavně díky obálce, která je ale často velmi opěvovaná. Mě se ale prostě nelíbí – přijde mi hrozně umělá. Nakonec jsem si ji ale přece jen koupila. Kniha ve slevě, cožpak jde něčemu takovému odolat? Rozhodla jsem se, že se touhle knížkou odměním za úspěšnou zkoušku. A protože jsem zkoušku složila, tak jsem si knížka vychutnala za odměnu. A že to byla pěkně sladká odměna.

Říct, co přesně je to žánr, je více než jen těžké. V knížce se jich totiž prolíná hned několik. Je to tak trochu historický román, tak trochu červená knihovna, trochu tajemna a do toho ještě trochu detektivky. Rozhodně bych knížku nenazývala jen kvalitní duchařinou. Je to prostě dokonalý mix… snad všeho.

Příběh je to přitom vesměs velmi jednoduchý. Ona je obyčejná dívka, která se narodila ve špatný čas. Je neskutečně realistická, chytrá a prostě správná. Když však na okamžik zemře, zjistí, že ne všechno, co je vědecky doloženo, je to správné. Třeba Stephen, její milý, umřel ve válce. Tak proč ji v noci straší u postele? A proč ho pronásledují černí ptáci? A pokud tedy duchové skutečně existují, může je skutečně Stephenův nevlastní bratr zachytit na fotografii? Když se celý svět mění, co zůstává pravda, a co je jen lež?

Mary Shelley je dívka se zvláštním jménem a ještě zvláštnější povahou. Je realistická, praktická, a ve všem naprosto racionální. No ve všem – ve všem, co se netýká Stephena, jejího milého. To se však změní v den její smrti.

Když jsem poprvé slyšela o knížce, představovala jsem si to jako klasickou duchařinou. Trochu soli, trochu pálení mrtvých těl. Tohle ale není jen duchařina. Ve skutečnosti má příběh s duchařinou pramálo společného. A duch je tam taky jenom jeden. Pravdou však zůstává, že jsem si příběh mnohem více vychutnala, když jsem četla v noci, než ve dne.

Autorka si jako kulisu svého příběhu zvolila Ameriku z konce první světové války. Amerika, která není zmítaná jen všeobecným válečným nadšením a nacionalismem, ale i španělskou chřipkou, která je jako přízrak plíží uličkami a vybírá si svoje oběti. Tohle je prostě dokonalá, a hlavně netradiční kulisa. Co si budeme nalhávat – slavnější z obou světových válek je ta druhá. Jen málokdo si ale uvědomí, jak moc temná byla doba už první světové války. První tanky, smrtící plyny, granáty, kulomety. Válka která neměla trvala déle než čtyři měsíce náhle trvala čtyři roky. A její konec stále v nedohledu.

Další věc, která se u knížky musí zmínit je to, že si vás dostane ještě předtím, než ji začnete číst. Takhle úžasné grafické zpracování jsem už dlouho neviděla. A celé je to znovu a znovu o atmosféře – knížka je totiž místy doplněna dobovými fotografiemi. Z nich nejlépe pochopíte, jaká byla doba.

Autorce se prostě povedla neskutečná věc – vykouzlila sympatický příběh o lásce, který okořenila trochou mystična, správnou dávkou tragična, a to všechno pocukrovala atmosférou první světové války. A kromě toho – je to jen jednodílná série, takže nemusíte čekat na další díl a všechny dějové linky se uzavřou.

Knížka si ode mě vysloužila krásné čtyři hvězdičky. Jedna dolů je jen za to, že jsem správně uhádla, jak všechno dopadne. Aspoň z větší části.


Každopádně – knížku bych doporučila všem, co si chtějí trochu odpočinout od běžných knížek. Všem, co chtějí poznat něco trochu jiného. Protože pro mě to bylo něco úplně jiné. A skvěle jsem si vychutnala každou stránku.


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tuším ideme na rovnakej vlne, aj ja som dnes Ve stínu zrecenzovala :) A tá kniha je fakt úžasná, presne ako píšeš - práve to, že tam je z viacerých žánrov niečo, ju robí takou zaujímavou. A mimochodom, mne sa obálka tiež príliš nepáči, pripadá mi až moc moderná. ;)

Jana CM řekl(a)...

Krásná recenze, na Knihomolčinu se teprve chystám, ale mně se na rozdíl od vás obálka líbí moc, připadá mi originální, vymakaná a tak. :-) Kdes ji prosím koupila ve slevě, já ji ještě nemám? Díky.

Charrlie řekl(a)...

PRAVAKNIHOMOLKA: Jé, tak to si musím přečíst, co na ni říkáš ty :)) Mě ta obálka přijde hrozně umělá, křečovitá, taková... no, nevím.

JANA CM: Koupila jsem ji v Olomouci v Olympii v Knihách Dobrovsky - zavírali pobočku a tak se snažili zbavit co nejvíce knih, takže na vše měli 30% slevu. Bohužel, i kdyby jsi měla cestu kolem, dnes už je definitivně zavřeno :/

Christie (Neliss) řekl(a)...

Ani mne sa obálka nepáči, ale inak to znie skvele, nalákala si ma.:) Pekná recenzia.

Charrlie řekl(a)...

NELISS: určitě si to přečti, myslím, že zrovna tobě by to mohlo hodně sednout! :))

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by