8. července 2014

Kostičas, Samantha Shannon




Název:
Kostičas
Originální název: The Bone Season

Série: The Bone Season #1

Autor: Samantha Shannon



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kostičas. Tohle jedno magické slůvko se v poslední době skloňuje ve všech pádech a doslova oblítlo snad celý knižní svět. Malá, modrá knížka, která oblítla svět. O které se šeptá, že je to nový Harry Potter. Sbírá samé pochvaly. A tak dál, a tak dál…

K takovým knihám většinou přicházím opatrně. Už jsem se hodněkrát spálila – co se líbilo všem kolem mě, u mě většinou velký ohlas nemělo. I tak jsem se však odhodlala a Kostičas si objednala (vůbec, o tom si můžete přečíst tady). No a o tom, jestli jsem se (zase) spálila, nebo ne, si můžete přečíst teď a tady.

Netradičně začnu obálkou, která se mi hrozně líbí. Ani ne tak její motiv, jako materiál ze kterého je vyrobena. Je hrozně hladká a příjemná na dotek. Až máte sto chutí se s ní pomazlit. A pak si ji vzít do postele (místo polštáře, nebo plyšáků, nebo… no, ehm).

Ale teď už k samotnému ději – autorka se absolutně nenamáhala s jakýmkoliv úvodem, či něčím jiným, co by se úvodu alespoň vzdáleně podobalo. Prostě vás hodilo přímo doprostřed děje a já jsem se nezmohla na nic jiného, než jen na otáčení stránek s pozdviženým obočím a velmi nechápavým výrazem. Velké plus má u mě ale autorka za to, že postupem se času se plynule vše vysvětluje a vy z jednoho velkého WTF přejdete do stavu, kdy vlastně všechno chápete (no, všechno úplně ne, ale…).

Dalším velkým plus je určitě i samotný svět, který se autorce podařilo vymyslet. Je totiž nesmírně originální – garantuji vám, že s něčím takovým jste se určitě ještě nesetkali. A do dalšího pokračovaní se asi ani nesetkáte.

Tak trochu zklamáním jsou možná jen postavy. Všechny (včetně hlavní hrdinky) jsou docela ploché, a žádná mi nepřirostla k srdci na tolik, abych měla nějaké nutkaní ji fandit z celého srdce. Paige, jak se hlavní hrdinka jmenuje, je možná trochu rozmazlená – nikoho a nic neposlouchá a tvrdohlavě si jde za svým (a to klidně proti všem). Na druhou stranu má ale více než jen zajímavou minulost, která byla po špetkách odhalována (a dobře dávkována – vždycky jsem se dozvěděla jen kousíček. A najednou, když už se zdálo, že všechny dílky zapadnout na svoje místo, byl konec flashbacku a já občas byla víc zmatená, než poučená.).

Co se týče děje – je to složité. Jak už jsem říkala, ze začátku vůbec nevíte. A najednou zjistíte, že teda víte. A občas vám stejně něco vypadne. Ale to jsou detaily. Do příběhu se totiž stoprocentně zažerete tolik, že vám bude úplně jedno, jestli je den nebo noc, nebo jestli je žaludek prázdný, nebo plný.

Kdybyste náhodou měli pocit, že se v knížce moc ztrácíte, koukněte dozadu. Najdete tam podivně seskládaný slovník, který spoustu věcí vysvětlí, a spoustu věcí jakoby pomine. A nakonec vám řekne, že bloncka je jiný výraz pro blondýnu. To, kdybyste to náhodou nevěděli. Člověk nikdy neví, že jo.

Knížce nakonec dávám čtyři hvězdičky. I když to bylo hodně dobré čtení, přece jen jsem si z toho nesedla úplně na zadek. Nejdřív jsem byla zmatená, a když už jsem se do toho dostala, tak byl konec. A teď nezbývá nic jiného, než čekat na vydaní dalšího dílo. A to bude asi pěkně dlouhé čekání…


* Obálka z http://goodreads.com
* Video z https://www.youtube.com/ 

4 komentářů:

LennaS řekl(a)...

Hezká recenze. Řekla bych, že tak nějak souhlasím se vším kromě hlavní hrdinky Paige, která mně k srdci přirostla. :)

Jana CM řekl(a)...

Tahle kniha mě odrazuje jako žádná jiná... Ale je fajn, že se ti líbila. :-) A taky příběh autorky, tak mladá, takový bestseller, to je super!

MishyV řekl(a)...

Skvela recenze, na knizku se uz moc tesim :)

Bastera řekl(a)...

Celkem souhlasím, i když mě postavy nepřišly ploché, Paige mě taky rozčilovala, ale zase to k ní tak nějak patří :) Jinak moc pěkně napsáno :)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by