17. července 2014

Moře klidu, Katja Millay



Název: Moře klidu
Originální název: The sea of tranquility

Série: ---

Autor: Katja Millay



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Od knížky jsem absolutně nic nečekala. A to je víc než jen dobře. Aspoň jsem si knížku pořádně vychutnala a neměla od ní přehnaně vysoké očekávání.

Na zadní straně přebalu knížky je napsaných pár slov, které knížku charakterizují snad ze všeho nejvíc. Právě proto si je dovolím citovat: „Osamělý kluk – citově křehká holka – a zázračná síla druhých šancích“.

Ještě jednou se budu opakovat – opravdu jsem nevěděla, co od knížky čekat. V duchu jsem předpokládat nějaký strhující příběh o lásce, kde se všechno zamotává ve stylu Beznadějné. A moje druhá polovina mozku (nebo „duchu“) si zase myslela, že bude číst nějakou hroznou slaďárnu, kde budou dva nemožní hrdinové bez charakteru. Naštěstí se obě části mého podvědomí spekly a já dostala nádherný a křehký příběh o lásce. Který není (kupodivu) vůbec plytký.

On se jmenuje Josh a je sám. Celá rodina mu umřela, předčasně dostal plnoletost a když trpí, tak se ukrývá v garáží, kterou proměnil na dílnu. Ona se jmenuje Nastya, prožila velké trauma a nemluví. Před světem se ukrývá v děvkovském obalu. A když ani to nepomáhá, chodí běhat. A běží tak dlouho, dokud nepadne vyčerpaní.

Zkrátka – ani jeden není tak úplně normální a v pořádku. Možná proto se jejich osudy střetnou. Nejdříve ve škole. Pak se Nastya zatoulá do jeho garáže. A právě tam se začne schovávat před světem. Společně s Joshem.

Josh a Nastya se do sebe zamilují. Není to hned, jak byste možná čekali. Každou stránkou se jejich příběh rozvijí a prohlubuje. Oba dva mají hluboké jizvy na srdci, které nejdou vidět. Oba dva mají strach se sblížit. A oba dva mají tajemství. Tajemství, které chcete vědět co nejdřív.

Ale celá knížka není jen o Joshovi a Nastye. Potká v ní Drewa, který se tolik bojí zamilovat, že raději žije s osudem děvkaře. Claye, talentovaného gaye nebo tetu Margot, u které Nastya žije.

V knize se střídají dva pohledy. Správně čekáte následující – část knihy vypraví Nastya, část knihy vypraví Josh. Občas jsem měla pocit, že někdy by knížce víc prospěl druhý pohled, ale to je jen maličkost.

Kniha ale není jen o lásce. Je, jak se správně píše na přebalu, o druhých nadějích. O tom, že nikdy není pozdě začít znovu. I když se zdá, že to už nikdy nepůjde…

Moje hodnocení vás možná překvapí. Dlouho jsem se rozhodovala, jestli chci knížce dát tři hvězdičky (a zařadit ji do průměru), nebo čtyři hvězdičky (na které mi něco chybělo). Proto jsem se rozhodla o kompromis a zařadit ji někam mezi tři a čtyři hvězdičky. Protože tam prostě patří.


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

5 komentářů:

Christie (Neliss) řekl(a)...

Vydarená recenzia.:) Sama som veľmi nevedela (a neviem), čo si o knihe myslieť, akosi mi nesadla a nenadchla ma, zároveň som však musela-čítať-ďalej a nebola zlá.:D

Maria Friedlová řekl(a)...

Všichni ji chválí a já nevím. :) Možná ano, možná ne, možná. :) Ale spíše ze zvědavosti si ji přečtu a pak dám vědět. ;)

LennaS řekl(a)...

Pěkná recenze, na knihu jsem opravdu zvědavá. :)

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Tak to jsem zvědavá, jak se mi knížka bude líbit, chystám se na ni už dlouho :-)

Majka Danihelová řekl(a)...

Knižku som čítala ešte dávnejšie po anglicky. Vtedy sa tuším o preklade ani nehovorilo, ale získala si ma. Hlavní hrdinovia mi boli veľmi sympatickí a čítalo sa to skoro samo. :D

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by