12. srpna 2014

Archiv, Victoria Schwab



Název: Archiv
Originální název: The archived

Série: The archived #1

Autor: Victoria Schwab



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Archiv jsem si koupila… někdy v dubnu. Pořád jsem kolem něj chodila a říkala si, že ještě nepřišel ten správný čas. Že ho ještě nebudu číst. Postupem času ve mně narůstal čím dál tím větší strach, že se mi knížka nebude líbit. A tak jsem ji založila do knihovny a prostě si ji přestala všímat. Nedávno na mě však vykoukla zpráva o druhém dílu. A já konečně usoudila, že přišel ten správný čas na přečtení této knížky.

No… jak jen začíst. Po vlně obav, že se mi knížka nebude líbit, jsem k ní přistupovala s trochou obav. Naštěstí jsem to ale vyřešila šalamounsky a knihu si sebou vzala na cestu do vlaku. No, jak známe ČD, tak mi ujel přípoj a já strávila hodinu na nádraží v úplně cizím městě. Ale o to tady teď nejde.

Ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst. Kroutila jsem očima a v duchu si nadávala, že si za to stejně můžu sama. Nakonec jsem se přes to ale nějak dostala a musím říct, že jsem se začetla (ale ne tak, abych zapomněla vystoupit. Nebojte!)

Hlavní hrdinka Mackenzie je Správce. Správce čeho? Dobrá otázka – správce Archivu. Místa, kam se dostaneme všichni, ať už dřív, nebo později. Archiv je totiž něco jako úložiště mrtvých. Jen se jim neříká mrtvoly, duchové, nebo zombíci. Jsou to Historie.

Musím říct, že tenhle svět mi tak úplně nesedl. Pořádně jsem ho nepochopila a ani jsem si to nedokázala představit. Možná to chtělo trochu víc propracovat od autorky (přece jen, každý kdo někdy psal, má pocit, že to a tamto má skvěle vymyšlené, ale když to pak hodí na papír, vidí to jen on), možná to chtělo víc fantazie ode mě.

Když jsem se začetla, příběh se mi začal rychle rozvíjet před očima. Ze začátku tu byly samé otazníky. A pak se do toho všeho zamotali kluci. Rádoby charakteristický Wes, a doopravdy charakteristický Owen. V ten moment jsem začala protáčet očima, že další milostný trojúhelník už nesnesu. Ale jak se ukázalo – všechno bylo nakonec jinak. Díky bohu.

Archiv je zkrátka příběh s velkým potenciálem, mě však přijde, že si autorka ukousla možná až příliš velké sousto. Nicméně druhý díl u CooBoo vychází už brzo (docela brzičko – už v září! ) a já stále doufám, že některé myšlenky a nápady budou dotaženy do dokonalosti a druhý díl si vychutnám ještě víc.


Já se rozhodla knížce dát nakonec „jen“ tři hvězdičky. Je to dobrá kniha, která mě místy překvapila – sem tam jsem neměla absolutně žádné tušení o tom, jak se jen příběh bude vyvíjet dál. Na druhou stranu mi tam však chyběl nějaký ten „woooow!“ efekt, který by mě donutil dát knize o hvězdičku, nebo o dvě, víc.


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

5 komentářů:

Šárka řekl(a)...

Archiv četla moje kamarádka a líbil se jí. Mě spíš zaujal jenom tou obálkou, která je úžasná, ale jinak nějak vůbec nemám nutkání si ho přečíst, právě proto, že mi přijde, že je celý ten svět tak nějak...málo vysvětlený. Asi do toho dávám taky málo fantazie.
Bezva recenze! ;)

Charrlie řekl(a)...

MATTY: Mě zaujal obálkou, i popisem, bohužel v konečné fázi to přece jen není tak úplně ono. Ale jako oddychovka je to dobré :) A děkuji :))

Simone Sipriano řekl(a)...

Asi pred dvoma dňami som videla v autobuse dievča, čo ju čítalo. Najprv som si myslela (neviem prečo) či to nie je pokračovanie Incarceronu, ale autorka nesedela. Teraz už viem, o čom to je. :) No knihu si asi neprečítam. Nedokážem si to veľmi predstaviť a samotná myšlienka sa mi nepozdáva.

Charrlie řekl(a)...

SIMONE SIPRIANO: Mě knížka prapůvodně nejvíc zaujala svojí obálkou a jak vidím, tebe taky zaujala a pravděpodobně asi chytne víc lidí za oči, pokud bude někde na veřejnosti. Takže kdyby nic, tak aspoň tohle se počítá :D A jinak úplně rozumím - ne vždy se vyplatí číst knihu, která zaujala někoho jiného :D

Christie (Neliss) řekl(a)...

Nápad je zaujímavý a vyzerá to, že kniha má svoje klady, ale mňa akosi nikdy nelákala.:/ Tak som rada, že si mi teraz nenasadila chrobáka do hlavy nesmierne pozitívnou recenziou.:D

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by