4. srpna 2014

Seznam tajných přání, Lori Nelson Spielman



Název: Seznam tajných přání
Originální název: The life list

Série:  ---

Autor: Lori Nelson Spielman




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Seznam tajných přáních jsem poprvé viděla na blogu u Bastery. Když pak na mě tahle knížka vykoukla v regálu nových knih v knihovně, věděla jsem, že ji tam nemůžu jen tak nechat. Chudinku malou.

Knížka začíná ponuře – a sice pohřbem. Nenechte se ale zmást – vesměs je to milá knížka, která vám (minimálně po dočtení) vykouzlí úsměv na rtech.

Příběh začíná smutně. Hlavní hrdince Brett umře maminka. A jak už tomu bývá, po pohřbu následuje přečtení poslední vůle. Brett čeká, že zdědí maminčinu kosmetickou firmu. Nakonec je však velmi nemile překvapena. Nejen, že nezdědila post ředitelky, ale vlastně nezdědila… vůbec nic. Teda pokud do roka a do dne nesplní seznam přání, který napsala ve čtrnácti letech.

Brett neví, co si má myslet. Přemýšlí, jestli maminku nenávidět nebo… nenávidět. Vždyť je to přece jeden velký nesmysl! To, co chtěla před dvaceti letech, už přece dávno nechce. Teď má jiné priority a jiné sny. Teď je přece úplně jiná.

Kniha je to vesměs jednoduchá, ale strašně pěkně čitelná. Prostě si k ní sednete a odložíte ji, až po poslední stránce. Takže pokud se k ní někdy dostanete, doporučuji tak udělat o víkendu a vypnout si telefon. Jo a hlavně – nachystat si jídlo!

Je to vesměs jednoduchý příběh o pozdním dospívání, o návratu k dětství. O lásce, o klacích pod nohama a o náhodách. Při čtení tušíte, kam to všechno spěje, ale na konci budete stejně překvapení.

Charaktery v knížce jsou vesměs jednoduché. Rozhodně to není ruský román a tak postavy často vznikly jen proto, aby se v knížce objevily. Brett je ze všech postav nejlépe vykreslená. Je to tvrdá žena, která kdysi bývala velkým snílkem. Postupem času ale na to tak trochu zapomněla. Na rozdíl od její maminky, která se ji to snaží připomenout.

Celkově se mi knížka opravdu líbila a její čtení jsem si vychutnala o to víc, že mi dělala společnost na dovolené. Přesto mi tam ale něco chybělo, i když přesně neumím specifikovat co. Zkrátka to bylo opravdu dobré, ale na plný počet hvězdiček to (aspoň pro mě) nebylo. A proto dávám knížce „jen“ čtyři hvězdičky.



* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

10 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

To zní vážně jako milé čtení, které ti zpříjemní nudný a propršený den/večer. Mně na knížce hrozně moc zaujala obálka, protože je vážně kouzelná! Neskutečně se mi líbí a je tak hrozně roztomilá!! :3 Krásná!
moc pěkná recenze. ;)

LennaS řekl(a)...

Moc hezká recenze. Já jsem knihu také nedávno četla a napsala recenzi a doslova jsem se od ní nemohla odtrhnout! :)

Bastera řekl(a)...

Jsem ráda, že se Ti také líibla, ano není to nic úchvatného, ale je to tak milá a pěkná knížka :)

Rachel Roo řekl(a)...

porad na me ve doma ceka, slysim na ni samou chvalu, jednou se k ni snad dostanu :)

Šárka S. řekl(a)...

Docela mě to zaujalo. Snad se k ní někdy dostanu. ;)

Charrlie řekl(a)...

MARUŠKA FRIEDLOVÁ: Ty jsi to snad vystihla líp, než já - je to úžasná knížka do propršeného dne! :)) Mě teda obálka moc nezaujala, ale přece jen - nesuď knihu podle obalu. A děkuji, já mám pocit, že se mi právě vůbec nepovedla :D

MOOX: Děkuji za pochvalku, dneska si ji doopravdy vážím, protože mám pocit, že se mi recenze vůbec nepovedla :) A hned se skočím podívat na tu tvoji :))

BASTERA: Přesně tak - je to milá a pěkná knížka. Nic víc, ale rozhodně ani nic míň :)

RACHEL ROO: Doporučím jen to, aby to bylo spíš dřív, než později, to dostání se k ní :D

TIW: Podobně jako komentáři nad tebou můžu říct jen jedno jediné - doufám, že se k ní dostaneš spíše dříve, než později. určitě za to stojí! :))

Sabina řekl(a)...

Knihu jsem přidala na seznam, ale chěla bych si ji přečíst co nejdřív... :) moc hezká recenze.

Simone Sipriano řekl(a)...

Tomu nebudeš veriť, ale presne túto knihu mi odporučila babka, keď som bola u nej posledné tri týždne. :D Jej sa veľmi páčila, ale mňa to akosi nenalákalo. Stále si myslím, že by sa mi to nepáčilo, lebo už viem detailný obsah a neviem, prosto mám pocit, že by mi kniha nesadla.

Charrlie řekl(a)...

AVA: Tak to doufám, že se k ní co nejdřív dostaneš, a že na ni nezapomeneš :))

SIMONE SIPRIANO: A jéje :D Teď si připadám fakt staře :D (Ale u nás to bylo naopak, já ji doporučila babičce a ta z ní byla taky nadšená :D) Každopádně já na tuhle knižní intuici docela věřím - když mi knížka "nevoní" (ač je sebevíc lepší a sebevíc vychvalovanější), dávám od ní ruce pryč.

Infinity řekl(a)...

Bohužel jsem tuhle knihu ještě nečetla, ale moc bych chtěla. :-)
Musí to být skvělá oddechovka. :)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by