13. září 2014

Démonolog, Andrew Pyper



Název: Démonolog
Originální název: The demonologist

Série: ---

Autor: Andrew Pyper



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Démonolog mě poprvé upoutal v recenzi od Wolf Draven. Pak jsem na něj jednou narazila v knihkupectví a okamžitě jsem se zamilovala do obálky. No a nakonec se mi poštěstilo, a přinesla jsem si ho domů z knihovny.

Doma mě trochu nadšení opustilo – dlouho jsem se knížce vyhýbala, protože jsem se bála. Bála jsem zklamání. A hlavně jsem se bála toho, co na mě v knize čeká – přece jen, nic podobného jsem ještě nečetla, a i když jsem na knížku ve skrytu duše těšila, stejně jsem ji stále odkládala hlouběji a hlouběji. Až do té doby, než už to nešlo dále odkládat. A tak jsem se pustila do čtení.

Démonolog je tak trochu horor, tak trochu thriller. Ať tak, či tak, celou knihou se prolíná paranormálno. A ne jen tak nějaké – je to paranormálno, ze kterého vám naběhne husí kůže. Které vás donutí se bát.

Hlavní postavou je vysokoškolský profesor David Ullman, jehož specializací je Miltonův Ztracený ráj. David žije obyčejným životem muže středního věku – má dceru Tess, kterou miluje nade vše a manželku, která ho podvádí s kolegou z univerzity. To vše se ale změní, když jej v práci navštíví tajemná žena s nabídkou na (ještě tajemnější) práci v Benátkách. David si uvědomí, že pokud tohle nepřijme, bude toho litovat do konce svého života. A tak se rozhodne nabídku přijmout. A tím se dají věci do pohybu…

Právě v Benátkách vstupuje do příběhu tajemné a démonické ono. Nemá to jméno, nemá to obličej,… vlastně to nemá nic. Ale přesto je to tady. A přesto se toho bojíte. Musím se přiznat, že jsem knihu četla večer (a do oken mi bubnoval déšť, což na atmosféře moc nepřidávalo) a opravdu jsem se bála. Nebo mi přinejmenším bylo opravdu nepříjemně.

Příběh je vyprávěn ich-formou a hlavním vypravěčem je David. Pro mě jsou mužští hrdinové netradiční hlavní postavy a nemám přečteno tolik knih, abych je považovala za něco běžného. Takže tohle pro mě bylo příjemné okořenění. A navíc – David je vesměs příjemná postava. Je silný, odhodlaný a nebojácný. Občas je sice trochu ukňučený, některé věci mu dochází později, ale já mu to věřím. A mám ráda postavy, kterým můžu věřit. U kterých mám pocit, že můžou doopravdy existovat.

Celou knihou je propojený příběh Ztraceného ráje, epické básně od Johna Miltona. Je to jeden z vrcholů anglické poezie pocházející z druhé poloviny 17. století. Ale dost už encyklopedických znalostí. Je to zkrátka příběh, který vypráví o vyhnání Adama a Evy z ráje. Je to zkrátka biblický příběh – jen s velkým množství démonů a ďáblů. Tento příběh ale nemusíte znát (ani já jsem jej nečetla), abyste si Démonologa vychutnali ze vším všudy.

Velkou škodou byl u mě ale konec – v kontextu celé knihy na mě působil odbytě, jakoby autor sám nevěděl, jak knihu ukončit. Jakoby toho autor už měl po krk, uzávěrka mu dýchala na záda, nebo tak něco. Prostě škoda.

V konečném hodnocení to u mě kniha dotáhla na čtyři hvězdičky.  A doporučila bych ji každému, kdo má rád trochu toho démonického nadpřirozena. A každému, kdo se rád bojí.


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://psheart.blogspot.ca/

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Jo, mě ten konec přišel taky uspěchaný a nedovysvětlený, ale zase na druhou stranu mě přiměl o konci přemýšlet, ještě druhý den po přečtení jsem nad tím vším dumala, ja mám ráda, když mě takhle kniha nepustí hned po dokončení :)

Christie (Neliss) řekl(a)...

Ja sa nerada bojím a už vôbec nie s touto témou, ale inak kniha znie ako dobré čítanie, som rada, že si sa nesklamala.:)

Infinity řekl(a)...

Myslím si, že neodolám a tuto knihu si jednou rozhodně přečtu. Skvělá recenze! :-)

Charrlie řekl(a)...

Lucy King: Tak to mě konec akorát naštval a dumat mě tedy rozhodně nepřiměl :/ Což je škoda. Ale máš pravdu - knihy, které tě chytnou a nepustí tě ani po dočtení jsou zpravidla ty nejlepší :))

Nelis: Je to dobré čtení, ale věřím, že podobné téma určitě není pro každého.

Infinity: Děkuji :)) Je to něco trochu jiného, než na co jsem byla zvyklá, takže jsem byla sama překvapená, že se mi kniha vlastně líbila :))

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by