22. září 2014

Řekni vlkům, že jsem doma, Carol Rifka Brunt



Název: Řekni vlkům, že jsem doma
Originální název: Tell the wolves I'm home

Série: ---

Autor: Carol Rifka Brunt




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kniha Řekni vlkům, že jsem doma mě zaujala už na první pohled. Zaujala mě svou obálkou, která je poněkud… tajemná. Hraje odstíny zelené barvy a je zkrátka… no, dech beroucí. Nebo aspoň pro mě. A pak je tu ten název – je krásný. Už se mi dlouho nestalo, aby mě knížka dostala ještě předtím, než ji začnu číst. Ale téhle – téhle se to povedlo.

Než jsem se do knihy pustila, nevěděla jsem, co od ní čekat. Přece jen mohlo to být všechno – pod podivuhodným názvem a nádhernou obálkou se mohl skrývat fantasy příběh o vlkodlacích, ale i dojemný příběh o lásce. Nakonec to však nebylo ani jednoho z toho – byl to příběh o dospívání a umíraní, o zapovězených otázkách, o sestrách, a v poslední řadě i o té lásce. A byl to úžasný příběh.

Hlavní hrdinkou v knize je čtrnáctiletá June, která prochází asi nejtěžším období jejího dosavadního života. Umřel ji milovaný strýček Finn, jediná osoba, na kterou se mohla vždy spolehnout. Rodina ji nechápe a se svou starší sestrou vychází hůř než špatně. Všechno se hroutí a ona neví, co s tím. A do toho všeho je tu ten obraz. A tajemný muž.

Příběh se odehrává v osmdesátých letech minulého století. Nemusíte se ale bát – v žádném případě nejde o historickou fikci. Pokud pomineme atmosféru, budete si připadat, jako kdybyste četli román, který se odehrává v dnešní době. A co je na atmosféře to důležité? Celý příběh je totiž prošpikován peprným tématem nemoci AIDS. Ocitáme se tedy v době, kdy člověk sice může otevřeně přiznat svoji orientaci, ale zároveň v době, kdy se o ničem nemluví, vše se tutlá pod pokličkou, a kde mají všichni strach se homosexuála jen dotknout.

Pokud bych měla knihu hodnotit subjektivně, nemůžu ji nic vytknout. Líbila se mi od začátku do konce, a po jejím přečtení ve mně zůstalo prázdno, které jsem dlouho nemohla nahradit žádnou jinou knihou. Zkrátka kniha, která mi sedla od začátku (a vlastně ještě dřív), až do konce.

Dlouho jsem seděla nad prázdným papírem a snažila se sesmolit něco, co by mohlo být alespoň trochu objektivní. Pravdou je, že děj mírně stagnuje. O pár knížek méně by knížce neublížilo, možná by ji to jen trochu prospělo.

V knize se vyskytuje trochu větší počet postav, ale přitom tam žádná není vyloženě navíc. Všechny postavy do děje pasují, chovají se podle svého charakteru, a přitom jsou všechny úplně jiné. A vzájemně se doplňují.

Pravdou je, že na dobrou knížku se vždy píše recenze hůř, než na ty špatné. Já opravdu nemám, co by knize vytkla. Nejraději bych ji vynesla do nebes. A doporučila bych ji taky všem. S garancí příjemného příběhu, který je tak trochu jiný, než na co je člověk běžně zvyklý. A myslím, že mých pět hvězdiček ani nemůže nikoho překvapit.

(Malý dodatek - nebojím se označit tuhle knihu za jednu z nejlepších knih, které jsem letos četla. Opravdu si mě získala!)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví knihy.idnes.cz, kde si můžete knihu také zakoupit.


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/ 

11 komentářů:

Jana řekl(a)...

Pořád uvažuju, jestli přečíst, nebo ne, nejsem si jistá, že se mi to bude líbit. Ale po tvé recenzi asi neodolám. :)

Šárka S. řekl(a)...

Kniha mě na první pohled zaujala, ale jelikož toho mám na čtení opravdu hodně, do to-read listu jsem ji nezařadila. Po přečtení této recenze to ale ještě zvážím. ;)

Natalie S. řekl(a)...

Já už po ní pokukuju několik měsíců, když jsem ještě netušila, že by se nějaké české nakladatelství rozhodlo tuhle krásku vydat. Netuším, kdy se dostanu ke čtení, ale moc se na to těším. A jsem pěkně naštvaná – teď vycházejí samé dobré knihy, které prostě potřebuji mít, ale peněženka to nezvládá platit!

Ivcca řekl(a)...

Velice pěkná recenze. Po této knize pomrkávám už nějakou dobu. Také mě zaujala svou nevšední obálkou a i anotace povzbudila mou zvědavost. No a po přečtení Tvé recenze mám pocit, že si ji zkrátka musím pořídit a přečíst :)

Infinity řekl(a)...

Úžasná recenze! Kniha musí být opravdu dokonalá, protože ty jsi celkem náročný čtenář a takhle pochvalné recenze se tu moc neobjevují. :D Opravdu jsi mě touto recenzí na četbu moc nalákala. :-)

Bastera řekl(a)...

Teda parádní recenze a kniha mě opravdu hodně zaujala! :) Nepěješ ódy tak často :)

Charrlie řekl(a)...

Jana: To jsem ráda, že jsem tě trochu nalákala :)) Je to opravdu skvělá kniha, moc se mi líbila.

Tiw: Určitě to zvaž!! Kniha má užasnou obálku, a suprový název a láká už jen svým vzhledem. Ale věřím tomu, že minimálně zařadit do to-read listu si určitě zaslouží! :))

Lumos S.: To chápu - chudák peněženka. A to ještě na dveře pomalu klepou Vánoce, co teprve pak bude (nejen) moje peněženka dělat. Ta si vypláče oči (a já s ní :D). Každopádně, já se přiznám, že jsem o knize dřív nelyšela, ale opravdu si mě získala na první pohled, co jsem ji spatřila :))

Ivcca: Děkuji :)) A plně souhlasím - nejdřív si mě získala názvem, pak obálkou a po prvních stránkách jsem byla ztracená. Doufám, že si tě taky dostane! :))

Infinity: Moc děkuji :)) (A trochu se červenám!) A máš pravdu - já pět hvězdiček opravdu dávám jen vyjímečně, i když v poslední době jsem se trochu "rozjela" :D A doufám, že se ke knize dostaneš a bude se ti líbit.

Bastera: Moc děkuji, od někoho zkušeného, jako jsi ty, taková pochvala vždycky potěší, ještě trochu víc :)) A doufám, že se nepletu, ale myslím, že tobě by se kniha taky mohla hodně líbit :))

Kralovna Pavla řekl(a)...

Tak dobře, já si jí koupím, díky za potvrzení toho, že ta kniha fakt za něco bude stát! Suprová recenze, takové by měly být všechny i když, když je dobrá kniha, recenze se sice píše hůř, ale když je nakonec napsaná, bývá super :)

Unknown řekl(a)...

Obálka mne opravdu hodně láká... No a teď po přečtení tvé recenze jsem se rozhodla, že si knihu pravděpodobně přečtu :)

Orvokki řekl(a)...

Asi som práve objavila ďalšiu must read knihu. Vďaka za tip, vyzerá naozaj zaujímavo a opísala si ju krásne, takže sa nechám nalákať :)

Charrlie řekl(a)...

Královna WinterNew: Děkuji za pochvalku :)) Je to opravdu superní kniha a já ji budu doporučovat všem (protože "musím" :D)

Jackelin Mandragor: Obálka je nádherná, ale knížka je ještě lepší vevnitř. Opravdu! :))

Orvokki: Děkuji... jsem ráda, když se mi podaří někoho "přesvědčit", aby si knihu přečetl. A ještě raději jsem, když se někomu kniha i doopravdy líbí! :))

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by