22. října 2014

Jane, April Lindner



Název: Jane
Originální název: Jane

Série: ---

Autor: April Lindner




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jane jsem přistupovala s velkými obavami. Autorka se v tomto příběhu pokusila převést příběh Jany Eyrové do současného světa a já skutečnou Janu Eyrovou četla již kdysi dávno. Ale jediné, co jsem si z příběhu odnesla byl fakt, že se mi celá kniha strašně nelíbila. Znovu jsem se ujistila, že romantismus prezentovaný sestrami Brönteovými (ale i Austenovou) není pro mě, když jsem se prokousala (doslova a do písmene) Pýchou a předsudkem.

Ale protože ráda experimentuji s knihami a knižními žánry, rozhodla jsem se dát Jane dát šanci. (A zároveň si domů odnesla i Catherine, od stejné autorky, která ale tentokrát přepracovává příběh z Větrné hůrky – to, kdyby se vám kniha zalíbila, tak ať víte, že můžete sáhnout ještě po jedné, a to velmi podobné.)

Zpátky ke knížce – co se týče děje, tak velkým kamenem úrazu je fakt, že vás celou knihu vlastně nic nepřekvapí (tedy za předpokladu, že znáte originální Janu Eyrovou). Což se od knížky, která je jen převyprávěním jiného díla, tak nějak čeká. Ale i tak – já jsem čekala od autorky trochu inovace.

Samozřejmě – Jane není jen kopií Jany Eyrové. I když si teď možná protiřečím s odstavcem nad. Je ale důležité uvědomit si, že Jana Eyrová byla vydaná v roce 1847 a spoustu věcí, které hrají v původním románu důležitou roli by dnes již nebyly možné. Takovéto věci autorka poupravila. A to tak, aby její příběh dával stejný smysl jako ten původní.
  
Jane Moorová není sirotkem od útlého dětství, nemá nevlastní rodiče, nechodila do internátní školy, ani ji nezemřela její jediná kamarádka. Jane je jen obyčejná holka, která se vzpamatovává z náhlé smrti rodičů. Kvůli tomu také musela opustit vysokou školu a začít si hledat práci. Tu nakonec našla – jako chůva v domě slavného rockera.

Slavný rocker není nikdo jiný než pan Rochester – jen ho musíte hledat pod jménem Nico Rathburn. A právě tady začíná příběh, tak jak ho znáte z Jany Eyrové. Příběh o velké lásce z mnoha překážkami.

A já se musím přiznat, že stejně jako mě nebavila původní Jana Eyrová, tak mě nebavila i ta moderní. Chápu její poselství – klasika nemusí být nuda – vždyť koukejte jak málo stačí k tomu, aby se to všechno mohlo stát i dnes! Ale na mě to prostě nefunguje.

Nechci říkat, že by mě knížka nudila, ve skutečnosti mě její čtení místy i bavilo. Jen jsem se nezmohla bavit dojmu, že Jane se chová místy neskutečně nepatřičně. Celá kniha je samozřejmě o ní, ale ona (alespoň pro mě), neměla to správné charisma, aby mohla ovládnout celou knihu.

Subjektivně bych knihu ohodnotila na dvě hvězdičky, ale protože vím, že to ve své podstatě není tak špatná kniha, a mě spíše jen doopravdy nesedla, rozhodla jsem se, že jí to odpustím, a dám ji o hvězdičku víc – tedy tři hvězdičky.

A komu bych knihu doporučila? Určitě těm, kteří mají Janu Eyrovou rádi, těm, kteří mají rádi romanticky romantické knihy, a těm, kterým nevadí, že se hlavní hrdinka místy chová jako naprostá ehm, ehm. 


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

6 komentářů:

Jana řekl(a)...

Tak já třeba původní Janu Eyrovou zbožňuju (a proto jsem si přečetla i tuhle knížku), ale Jane se mi strašně nelíbila. Podle mě je to hrozně hloupá knížka. :D

Reading with Lucy řekl(a)...

Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

Christie (Neliss) řekl(a)...

Super recenzia, ale asi po nej nesiahnem. Pôvodnú Janu Eyrovú som čítala dávno a veľmi si ju nepamätám... Niekedy by som si chcela dať re-reading. Skôr to, než čítať nejaké moderné spracovanie.:D

Myanmar řekl(a)...

Klasickou Janu miluju, ale tohle...tohle mi nesedlo. Takže jsem u svého hodnocení zůstala na 2* :D Pěkná recenze :)

Infinity řekl(a)...

Ani takhle negativní recenze mě od přečtení neodradila. Tuhle knihu si rozhodně jednoho dne chci přečíst. Třeba mě překvapí a bude se mi líbit. :D

Rachel Roo řekl(a)...

Tak ted jsi me trochu odradila ale jinak bych si obe knizky, jane i catherine chtela precist :)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by