9. prosince 2014

Život jedna báseň, Colleen Hooverová

 

Název: Život jedna báseň
Originální název: Slammed

Série: Slammed #1

Autor: Colleen Hoover



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Colleen Hoover pravděpodobně není třeba dlouho představovat. Ale přece jen – z jejího pera pochází série Hopeless, která dostala snad každého. (A o tom, jak mě dostal první díl si můžete přečíst tady.) A teď, díky nakladatelství Yoli, si můžete přečíst taky její prvotinu – a sice první díl série Slammed, který se v češtině jmenuje Život jedna báseň.

Když tahle kniha vyšla, věděla jsem, že si ji musím přečíst. A když jsem dostala svoji první výplatu vydala jsem se odměnit právě knížkou. Domů jsem si sice chtěla původně odnést Eleanor a Parka, ale ve svém malém vesmíru jsem se propadla časem a knihkupectví navštívila asi dva dny před vydáním. A aby mi to nebylo líto, sáhla jsem alespoň po téhle knížce.

Kniha vydržela nepřečtená do večera, kdy jsem si ji vzala do postele. A jak už to bývá u knížek od této autorky, zavřela jsem ji až v momentně, kdy už nic nezbylo. A samozřejmě – v citové změti pocitů.

Hlavní hrdinkou je tady Lake, která se právě přistěhovala. Nikoho v novém městě nezná, až na překvapivě přitažlivého souseda Willa. Který ji hned na první rande vezme na představení slam poetry.

A to je samozřejmě jen začátek. Dále můžete očekávat nečekané zvraty, překvapivé množství slz, které je ale vyrovnáno počtem pousmání. Pár pořádných wau momentů, a spoustu dalšího.

Na knížce jde ale poznat, že je to autorčina prvotina. Pokud jste četli Beznadějnou a pokud si přečtete i Život jedna báseň, všimnete si, jaký velký kus cesty autorka od těchto dvou knížek ušla.

Co ale určitě stojí za zmínku je fakt, jak krásně si autorka pohrála s tématem knížky. Kniha je provázána s prostředím slam poetry, jak už jsem jednou řekla. Ale není to jen proto, že by se děj odehrával v nějaké zatuchlé a zastrčené hospodě, kde se u vyčuchlého piva předčítají básničky. Ne, to v žádném případě. Autorka sama skládá a vkládá tyto básničky do úst svým hrdinům. A i pokud jste básnický lajk, tak vás tyto básně okouzlí. Propadnete jim. A možná vás i rozpláčou.

Autorka samozřejmě opět hraje na „temnou“ strunu, i když tentokrát to není tak drastické jako v Beznadějné. Ale přesto párkrát zalapáte po dechu.

Pokud bych to měla sečíst a potrhnout, musím říct, že Život jedna báseň je zkrátka krásná kniha pro (nejen) milovníky romantiky. Má snad všechno, co by měla kniha mít, aby vás dostala – sympatická hlavní hrdina, sexy hlavní hrdina, dramatická záplatka (několikrát), spoustu krásných scén, které vás chytnou za srdce, ale i spoustu scén, při kterých vám naopak bude srdce pukat.


Tahle knížka si u mě vysloužila krásné čtyři hvězdičky, a byla bych ji dala i plný počet, ale (bohužel) vím, že autorka to umí ještě trochu líp. No a mě teď už nezbývá nic jiného, než čekat na další díly.

september book haul 📚 😆

* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

6 komentářů:

Ivcca řekl(a)...

Teď čtu od autorky Maybe someday a je to WOW :) Moje první kniha od ní a jsem příjemně překvapená zatím. Tuhle mám také v plánu a k Vánocům snad dostanu i to Bez naděje. Krásná recenze :)

Reading with Lucy řekl(a)...

Tuto knihu bych si chtěla už delší dobu přečíst, ale nevím kdy si ji přečtu. :))

Bastera řekl(a)...

Já nečetla ani jednu od autorky, ale budu muset, když o ní tak básníte všichni :)

Melinda řekl(a)...

Krásná recenze :)
Pořád se zvládám držet a zatím jsem si Život jedna báseň nekoupila :) Snad ji najdu pod stromečkem, protože i přesto, že nejsem vůbec fanoušek poezie, mám pocit, že tahle kniha můj "odpor" dokáže překonat :) C. Hoover mě baví a věřím, že mě nezklame ani její debut :)

Charrlie řekl(a)...

IVCCA: Já mám doma od ní ještě Ugly Love, ale v aj, takže si to nechávám na horší časy (aneb, zase to odkládám a budu to odkládat tak dlouho, dokud to nevyjde v češtině a pak si budu nadávat, že jsem si to nepřečetla dřív :D) Ale tak doufám, že Ježíšek bude štědrý a donese ti ji pod stromeček :))

A CUP OF LUCY: Doufám, že co nejdřív :))

BASTERA: Jestli se k ní někdy dostaneš, tak si strašně ráda přečtu tvoji recenzi, protože mě zajímá tvůj názor na tyhle knížky :))

MELINDA: Děkuji :)) Ta poezie tam hraje jen takovou druhou (spíš třetí) notu, ale skvěle to sedí to kontextu. A některé použité básně jsou vážně krásné :)) A neboj, určitě tě nezklame! ;) :D

Christie (Neliss) řekl(a)...

To slamovanie znie zaujímavo (hoci poézii veľmi neholdujem) a vôbec, v Beznádejnej si ma autorka získala, takže by som si rada prečítala aj túto knihu.:) Pekná recenzia.

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by