8. srpna 2013

Lola a kluk od vedle, Stephanie Perkins


Lola a kluk od vedle
Název: Lola a kluk od vedle
Originální název: Lola and the boy next door

Autor: Stephanie Perkins

Anotace z GoodReads: Začínající návrhářka Lola Nolanová nevěří na módu… věří v kostýmy. Čím výraznější outfit, čím třpytivější, čím zábavnější, čím divočejší – tím líp. Ale Lola je přes neskutečné modely také hodnou dcerou a kamarádkou s velkými plány do budoucna. Všechno je perfektní (včetně jejího sexy přítele rockera), dokud se do sousedství nevrátí obávaná dvojčata Bellova. Calliope a Cricket. Hlavně Cricket, nadaný vynálezce, který zrovna vystoupil ze stínu vlastní slavné sestry. Cricket, který by se moc rád vrátil do Lolina života. Lola teď dumá, jak se poprat s city ke klukovi od vedle… a vypadá to na dlouho!



Stejně tím začínám vždycky, tak proč tím nezačít i teď. Je to jednoduché – takový krátký úvod o tom, jak jsem se vůbec k té a tamté knížce. A jakže jsem se vůbec dostala k Lolě? No,... tady je to opravdu velmi jednoduché. První knížka od této autorky (Polibek pro Annu) si mě prostě a jednoduše omotala kolem prstu. Věděla jsem, že ji chci doma, ale když jsem v ooobrooovské slevě viděla Lolu, měla jsem rozhodnuto. Takže tak.

Ještě bych tu ale vsunula krátký příběh o tom, jak mě příjemně překvapila Česká Pošta. Bohužel poprvé a obávám se, že i naposled. V době, kdy mi měl balíček dojít jsem bohužel nebyla doma, ale na brigádě a už jsem se připravovala na to, jak mi to zase hodí do schránky a já si to zase vytáhnu a zase s tím půjdu na Poštu, kterou mám od brigády asi dvě minuty cesty. Ale... pán od pošty mi zavolal a dovezl mi balíček až do práce. A to bylo opravdu velmi příjemné překvapení.

Ale teď už ke knížce. Začnu obálkou. A ne... nelíbí se mi. A ani vlastně nevím proč. Ta od Anny se mi prostě líbí, působí na mně takovým příjemným, uhlazených dojmem, ale ta od Loly? Je prostě... Je to prostě jen obálka.

A budu pokračovat. Jak je to prostě jen obálka, tak jsou to i prostě jen postavy. Žádný z hrdinů mi nikterak nepřirostl k srdci, ale ani mi nebyl vyloženě proti srsti. Lola k tomu měla asi nejblíž (k tomu být tou postavou, která vám přiroste k srdci), ale většinou pak udělala něco šílenýho/nelogickýho/prostě-blbýho a tím zase zapadla do průměru. To samé Cricket.

Děj... Sice mi to pěkně ubíhalo, ale zase – byl to prostě děj (Začínám mít pocit, že těch slov „prostě“ je už prostě moc a měla bych začít používat jiná slova). Prostě sednete a čtete. Chytne vás to, ale nepohltí. Je to prostě... děj.

Možná už to vypadá, že se bojíte, k čemu to zase sklouzávám, že zase mluvím moc negativně a že si to knížka nezaslouží. Ale... (a co musím ocenit)... Anna!

Tahle malá vsuvka v podobě hrdinů z „prvního dílu“ se autorce opravdu moc povedla. Vůbec mi nepřišla, že by tam byla nějak vnucená, a že by tam neseděla a že by tam prostě (zase!) byla jenom proto, že na ni autorka v prvním díle vydělala. Byl to příjemný zážitek, který knížku pěkně okořenil. Ano, tak bych to asi řekla.

A teď už tedy půjdeme k tomu závěrečného hodnocení. Nebudete to zas tak drsné, jak si asi myslíte – jsou to krásné tři hvězdičky. Ve skutečnosti sice spíš tři a půl, ale nebudu z toho dělat vědu. Knížka se dobře četla, pěkně ubíhala, ale byla... docela průměrná. To ale určitě neznamená, že byla špatná.


* Obálka a anotace a obrázek z http://goodreads.com
* A tohle mi hrálo (skoro) celou dobu v hlavě :D
* Oddělovač z http://veeeebookshelf.blogspot.cz/
(P.S. omlouvám se za případné chyby a překlepy. Ale momentálně nejsem doma a z dvoudenního výletu se náhle stal třídenní a z něj dokonce čtyřdenní. Notebook sice leží vedle mě, ale nabíječka doma. Takže po tmě (protože vedro a komáři :D) a v rychlosti napsaný článěk u kamarádky na netbooku (který je asi tak čtvrtkový a má písmenka úplně někde jinde :D). Ale... snaha se cení? No ne? :))

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Lolu bych si ráda přečetla.. :))

Infinity řekl(a)...

Tuhle knížku mám na seznamu knih, které si chci přečíst už dlouho. No a tvoje recenze mě k četbě tedy moc nepopohnala. :D Ale i tak si jí prostě přečíst musím, protože Polibek pro Annu je má milovaná knížka. :) Tak jsem zvědavá, jak se spisovatelce povedlo toto dílko.

Charrlie řekl(a)...

Čile do ní, stojí za to :)

Charrlie řekl(a)...

No právě jsem asi trochu ovlivněna Annou - ta byla perfektní a Lola je oproti ní jako docela... obyčejná. Nečíst Annu jsem si jistá, že bych tu knížku milovala, ale když ji porovnán s Annou je... prostě průměrná.

Myanmar řekl(a)...

Už přes rok mi leží v knihovně Anna a ne a ne se k ní dostat. Vím, jse ostuda :D

Lolu jsem si původně chtěla nechat až po Anně, ale jak tak čtu tu recenzi, zdá se mi, jestli by nebylo rozumnější prohodit pořadí :) Ovlivnilo by to nějak dějovou návaznost, popřípadě jsou tam nějaké zásadní spoilery k Anně?

Charrlie řekl(a)...

No, asi to nikomu neškodí, jen se dozvíš, s kým Anna nakonec skončila, ale... to je stejně jasný :D

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by