27. ledna 2014

V pasti, Michael Northrop

Název: V pasti
Originální název: Trapped

Autor: Michael Northrop


Anotace z GoodReads: V den, kdy začala sněhová bouře, nikdo netušil, že bude trvat celý týden. Běsnící vítr, nekonečné závěje sněhu a vše spalující mráz. Pro ty, které bouře zasáhla, tak už není hlavní starostí, jak zůstat v teple, ale jak přežít.

Scotty a jeho přátelé Petr a Jason patří k posledním ze sedmi studentů, kteří po začátku bouře čekají v budově své střední školy, až pro ně někdo přijede. Brzo jim však dojde, že jim nezbyde nic jiného, než ve škole přenocovat. Což se nezdá jako vůbec špatný nápad, zvlášť když s nimi v budově zůstaly dvě nádherné holky. Ale pak vypadne proud, poté teplo. Vodovodní trubky zamrznou a popraskají. A na střeše se hromadí sníh, který je může každou chvíli zavalit. Jak dny pokračují, sněhové závěje jsou vyšší a vyšší a prázdné místnosti jsou chladnější a tmavší, všem postupně dochází, že nastává boj o holý život. A že budou muset učinit nejtěžší rozhodnutí ve svých životech.



Příběh o tom, jak jsem se dostala k Pasti je jeden z těch nudnějších. Přišla jsem do knihovny, pozdravila nepříjemné dámy za pultíkem, vrátila knížky, zaplatila pokuty a posunula se ke stolku s nejnovějšími knihami. Popadla Past a odešla dál.

Říkala jsem – žádné drama se nekonalo. To až v knížce.

Nevěděla jsem, co od toho očekávat, ale líbila se mi obálka. Líbilo se mi grafické zpracování knihy. To bylo opravdu velmi působivé. Nápadité. A ehm,… no, básnit na grafickým zpracováním knihy je možná trochu podivné, ale buďme upřímní – celé se mi líbilo pravděpodobně víc než samotná kniha. A to je asi špatně.

Samotný nápad nebyl zas až tak úplně špatný. Bylo to něco úplně jiného, než jsem kdy četla. Ale způsob, jakým mi byl tento originální nápad podávaný se mi nelíbil ani trochu.

Shrňme si to – parta děcek žijící kdesi v Nové Anglii uvízne v zasněžené škole. Sníh padá a padá (a vy pláčete a pláčete, protože je leden a sníh jste tuhle zimu viděli zhruba na deset minut, když napadl a ještě před dopadem se proměnil v rozteklou břečku čehosi nevábného, co auta za moment rozjezdili do něčeho ještě víc nevábného) a oni zůstávají ve škole. Sami, bez pomoci. Dny plynou a věci se kazí a kazí.

Mohla z toho být fakt dobrá knížka. Kdyby mi nepřišlo, že děj stagnuje a hlavní hrdina stojí za prd.

Začnu znovu (pokolikáté dneska už?). Prvních pár stránek vám hlavní hrdina Scotty vypráví, jak začal ten den, kdy všechno vypadalo jako vždycky (a nezapomene vám to několikrát zdůraznit). Pak začalo sněžit, a sněžilo a sněžilo. Nikdo se nevzrušoval, protože takové sněžení je asi normální. Najednou však sněží víc, ruší se vyučování a parta hlavních hrdinů se rozhodne zůstat ve škole a pracovat v dílnách na motokáře (přiznávám – ještě před pár dny bych tohle chování odsoudila jako nemožné, ale od té doby co můj přítel několik hodin denně mrzne v dílně, aby vyrobil cosi, co jsem do teď nepochopila,… beru zpět. Kluci se tak fakt asi chovají.). Když však sněží čím dál tím víc, rozhodnout se přidat ke skupině, které se taky podařilo uvíznout ve školní budově.

Tady je jeden z prvních kamenů úrazu. Že se jim podařilo uvíznout ve škole, to bych možná ještě brala. Ale co mi vadilo tak strašně moc byla naprostá plochost postav. Ze sedmi dětí (nebo spíš teenagerů), kterým se podařilo uvíznout ve škole, nebyl ani jeden, který by měl nějakou povahu. Povahový rysy. Něco, kvůli čemu ho budete mít rádi, něco, kvůli čemu se bude odlišovat od ostatního…Něco, co z něj udělá víc, než jen pár řádků v knize.

Něco mezi plusem a mínusem je rozhodně naturalismus a realismus, který knížce přísluší. Autor myslel na všechno a všechno se mu podařilo nějak vysvětlit, nějak udělat. Hrdinové řeší problémy, které by asi skutečně řešily, kdyby se něco podobného stalo. Řeší to s grácií jim vlastní. To je super. Ale řeší to i s absolutním klidem. Žádná panika, žádné… „přirozené“ reakce. Prostě: „Ouha, uvízli jsme ve škole, která je celá zasněžená. Ouha.“ Ale to už patří k té plochosti postav.

A posledním bodem je hlavní hrdina. Lezl mi na nervy, ale když tak nad tím přemýšlím, vlastně ani nevím proč. Možná to bude… tou plochostí. Tím, jak všechno popisoval stylem „bylo to hrozný, ale bude to ještě horší.“ Tou jeho „zamilovaností“ do jedné z postav (kterou jsem mu fakt nežrala.). Nebo to možná bylo něco úplně jiného. Nebo všechno dohromady.

Řekla bych to asi úplně jednoduše – na goodreads má knížka celkem dobré ohvězdičkovaní a kvalitními a pozitivními recenzemi se to tam taky jen hemží. Mě prostě nesedla. V konečném součtu to sice dotáhla na dvě hvězdičky (jednu za nápad, jednu za to, že jsem to dočetla a místy mě i zvládla překvapit), ale jsou to hodně upocené dvě hvězdičky.

Je to škoda – kniha má skvělý potenciál. Originální námět, který se ještě moc neokoukal (nebo aspoň mě – já něco podobného četla vůbec poprvé), ale… ale je tam hodně ale.


* Obálka a anotace z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/
* Oddělovač z http://veeeebookshelf.blogspot.cz/

8 komentářů:

Nika řekl(a)...

Tbj to je skvělá recenze! Nejvíc mě dostávaly tvoje vtipné poznámky :D

EM řekl(a)...

Tuhle knížku si chci přečíst. Četla jsem docela dost kladnbych recenzí tak jsem zvědavá jestli se mi bude líbit.

Myanmar řekl(a)...

Ta plochost postav je u knížek, kde je banda lidí někde zavřená, fakt průšvih. Kniha mě docela zaujala tím, jak mi připomíná film Den poté, tak uvidím, možná si ji nakonec stejně přečtu :)

Charrlie řekl(a)...

Já a můj rádoby humor se prostě musíme vecpat všude :D (Jo, horší to je, když mám psát odborné recenze do školy, ale tak... jde to :D)

Charrlie řekl(a)...

sto lidí, sto chutí :) Snad se bude líbit, mě to ale opravdu nesedlo :/

Charrlie řekl(a)...

Já jsem se o existenci Dnu poté dozvěděla až dneska, respektive jsem si vždycky myslela, že je to o něčem úplně jiném :D Takže se na něm někdy (=po zkouškovém) musím podívat. Horší než tohle už to asi být nemůže :D

Christie (Neliss) řekl(a)...

Super recenzia, tie nepríjemné knihovníčky sú asi všade...:D Každopádne - na knihu som sa nikdy nechystala a tvoja recenzia ma v tom len utvrdila.:)

Charrlie řekl(a)...

já četla (asi nějaké báje a mýty) i o příjemných knihovnických paní. Nevím, asi se u nás v zemi nevyskytují. Škoda, škoda :D

A dobře děláš, o nic nepřicházíš!

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by