9. září 2014

Chocolate Book TAG


Čokoládový TAG se hojně rozšířil někdy na začátku prázdnin. Já bohužel v té době pořád nebyla doma, a tak jsem jen tiše obdivovala všechny ty krásné knihy, které kdo vybral. O tom, že tenhle TAG uskutečním, jsem se rozhodla asi až v době, kdy jsem viděla ten od Knižního přátelství (který mimochodem doporučuji shlédnout, pokud jste jej ještě neviděli).

A o co vlastně jde? Máme tu osm druhů čokolád a čokoládových sladkostí. Každá má svoji specifickou chuť, která reprezentuje i jakousi příchuť knihy. Já samozřejmě nebudu mluvit o čokoládě, ale o knihách, které mi jednotlivé čokolády připomínají.

 (Muž jménem Ove má jinou fotku, jak jste si určitě všimli. To proto, že nemám svůj vlastní výtisk a ten knihovní jsem musela vrátit dřív, než jsem se rozhodla uskutečnit tento TAG. Omlouvám se za to. Zároveň se i omlouvám za časovou stopu na fotkách. Nefotila jsem svým foťák, proto mě ani nenapadlo, že by tam něco takového mohlo být. A když jsem si toho všimla, čokoláda už byla snězená. Achich. Omlouvám se tedy podruhé.)


TMAVÁ ČOKOLÁDA – kniha, která pojednává o temném tématu

Maus
Art Spiegelman

Maus je kniha, o které jsem už hodně mluvila v nejednom TAGu, ale nehodlám s tím přestat. Podle mě je to totiž naprosto dokonalá kniha, kterou by si mě přečíst opravdu každý. A vzhledem k tomu, že je to komiks, tak to ani nezabere tolik času.

Kniha samotná pojednává o druhé světové válce. Pojednává o holocaustu. A pojednává o tom v té nejsyrovější podobě, jakou jsem viděla. Kreslíř Art Spiegelman se rozhodl, že by rád zpracoval příběh svého otce, který během druhé světové války prošel hotovým peklem, ale přesto přežil. Není ale jen o válce v minulosti – je i o válce v současnosti. Příběhem se prolíná i linka, která vypráví otcův příběh v současnosti. Na příběhu je vidět, jak ho válka zasáhla, jak ho rozkousala, a že slepit zpátky úplně stejného člověka asi nejde.




BÍLÁ ČOKOLÁDA – vaše oblíbená kniha – milá/pozitivní/humorná

Amy a Roger: Na cestě
Morgan Matsonová

Amy a Roger je kniha, na kterou jsem se dlouho chystala a kterou jsem si chtěla opravdu vychutnat. A vzhledem k tomu, že se mi to všechno povedlo, tak vám ji teď můžu představit, jako opravdu milou knihu, která zahřeje ne jedno srdíčko. Já osobně se myslím, že tahle knížka je prostě letní knížka, a že si ji možná nevychutnáte tak moc, pokud ji budete číst doma a za okny bude badat déšť smíchaný s podzimním listí. Ale i tak vám ji všem doporučím.




MLÉČNÁ ČOKOLÁDA - kniha, která je tak absolutně boží, že jste ji nedokázali odložit a museli číst dál a dál

Jen jeden den
Gayle Forman

Pokud jste četli moji recenzi na tuhle knížku, tak vás jistě moje volba nemůže překvapit. Tohle je knížka, která se mi dostala pod kůži – knížka, kterou bych nejradši přečetla na místě – knížka, kvůli které bych zůstala v posteli celý den. Prostě knížka, která je absolutně boží. A tečka.

Mimochodem – včera jsem (konečně!) přečetla i Jestli zůstanu a musím říct, že s ní mám podobné pocity. Málem jsem zůstala sedět celý den na nádvoří fakulty a to jsem si původně jela jenom o potvrzení o studiu (jenže jsem dojela dřív a stejně už tam byla fronta. Tak co. Jenže jsem brzy pochopila, že když budu sedět pořád venku, tak se ta fronta nezmenší a akorát mi zavřou.)




ČOKOLÁDA S KARAMELOVOU NÁPLNÍ - kniha, u jejíhož čtení jste měli pocit, že jste celí ulepení, jak sladká byla

Ztracená naděje
Colleen Hoover

K téhle knížce jsem se vyjadřovala ve velkočlánku s názory na přečtené knihy za prázdniny. Když jsem vybírala knížky pro tenhle TAG, měla jsem čerstvě dočteno a tohle byla první kniha, která mi přišla na mysl. A zpětně uznávám, že jsem vybrala dobře. Ztracená naděje totiž měla něco, co Beznadějná neměla – moment překvapení a sladkého Holdera, který vás nutí přemýšlet o jeho sexualitě (cožpak tak vážně přemýšlí chlapi?). Možná by Beznadějná dopadla stejně průměrně, kdyby neměla to ono. Ale naštěstí to tam bylo, takže nad tím nemusím přemýšlet.



KIT-KAT BEZ OPLATKY - kniha, která vás v poslední době nejvíce překvapila

Muž jménem Ove
Fredrik Backman

(Než začnu mluvit o knize – můžete mi někdo říct, jak sakra vypadá kit-kat bez oplatku?)

Ono to možná ani nebylo tak velké překvapení. Tušila jsem, že mám před sebou dobrou knihu. Jenom jsem asi netušila, jak moc dobrou knihu před sebou mám. No a co k Ovemu říct víc? Prostě si ho přečtěte.



SNICKERS - kniha, ze které jste šíleli

Ve stínu černých ptáků
Cat Wintersová

S touhle knížkou začalo všechno dobře. Podařilo se mi ji sehnat ve slevě a dala jsem si ji za úspěšnou zkoušku. A jak to všechno dobře začalo, tak to všechno dobře pokračovalo. Kromě skvělého a netradičního příběhu jsem dostala i knihu s úžasným grafickým zpracováním. Prostě paráda se vším všudy.



HORSKÁ ČOKOLÁDA SE ŠLEHAČKOU A MARSHMALLOWS - kniha, kterou byste si vybrali pro poklidné čtení

Percy Jackson
Rick Riordan

Tady jsem svoji volbu měnila snad nejvíckrát. A pak stačil jeden pohled do knihovny a měla jsem jasno. Vůbec mi nebylo jasné, jak jsem mohla tak dlouho přemýšlet. Pro poklidné čtení bych si vybrala Percyho!

Nevím sice, jestli by to bylo poklidné čtení v pravém slova smyslu, ale já si Percyho vždy skvěle vychutnám. A pokud bych si kvůli něčemu měla kupovat marshmallows, tak jedině kvůli Percymu.




BONBONIÉRA - série, o které si myslíte, že je v ní něco pro každého, a proto by mohla zaujmout široký okruh čtenářů

Jeho šerá hmota
Philip Pullman

Série mého dětství, mého dospívání a pravděpodobně i mojí dospělosti. Zajímavé je, že když jsem se do knížky pustila prvně, hrozně se mi nelíbila. Nemohla jsem se začíst. Vyšlo mi to až na potřetí a do teď nechápu, proč mi to tak nešlo.

A proč si myslím, že série je pro každého? Protože má všechno, co by taková série měla mít. Je originální, je tam silný příběh, je tam trochu lásky, trochu přátelství. Budete se smát, budete brečet. Můžete ji číst v deseti, můžete ji číst ve dvaceti (a pevně doufám, že ji budu číst i ve třiceti a pořád se mi bude líbit).



7 komentářů:

MishyV řekl(a)...

Skvely tag i vyber, ja sama bych si asi vybrat nedokazala :))

Melinda řekl(a)...

Skvělý tag :) Viděla jsem ho už mnohokrát a líbí se mi i u tebe! :) Pěkné tématické fotky, skvělá ospravedlnění tvých voleb :) Četla jsem jen pár z nich, na ostatní jsem slyšela hlavně chválu, jen tu poslední vůbec neznám a ani mi nic neříká :) Ale možná je čas tuhle bonboniéru otevřít a ochutnat :)

Aires řekl(a)...

Skvělý tag a i dobrá volba knih ;)

Infinity řekl(a)...

Opravdu skvěle zpracovaný tag. Naprosto souhlasím s tvým názorem na knihy Jen jeden den a Jestli zůstanu, byly to úžasné knihy. :-)

Sabina řekl(a)...

to je naprosto originální nápad! a líbí se mi tvůj výběr knih :)

Charrlie řekl(a)...

Michaela Vavrinova: Děkuju :)) Mě to vybírání taky zabralo pár dnů. Pořád jsem to přeškrtávala a převybírala a pořád jsem nebyla z něčím spokojená a pak mi bylo vyřazené knihy hrozně líto :D

Melinda: Možná tuhle sérii znáš v novém vydaním jako Zlatý kompas. Mě se však tohle nové vydaní a překlad nelíbí, takže si stále propaguji svoje staré :))

Aires´s world of books: Děkuji :))

Infinity: Moc děkuji :)) A Formanová prostě umí psát, o tom žádná. Už se těším na Jen jeden rok, i když se trochu bojím zklamání.

Ava: Zas tak originální ne, nějaký ten měsíc už na internetu koluje. Ale i tak děkuji :))

Melinda řekl(a)...

Aha! To je možné, to už mi něco říká! :)

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by