10. září 2013

Chvíle před koncem, Lauren Oliver

Název: Chvíle před koncem
Originální název: Before I fall

Autor: Lauren Oliver

Anotace z GoodReads: Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili? Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.Místo toho se ukáže, že je to den poslední. A pak dostane druhou šanci. Tedy, sedm šancí. Prožívá svůj poslední den celý další neuvěřitelný týden, pochopí, co se vlastně stalo – a objeví skutečnou hodnotu věcí okolo sebe, hodnotu, kterou málem nestihla uvidět.



Upřímně se přiznám, stejně jako vždycky, že když jsem si zařadila Chvíli před koncem do svého to-read listu, vůbec jsem nevěděla, co to je. V poslední době si vybírám knížky hlavně proto, že někdo někde řekl, že je to fakt dobrá knížka. A nebo, že je to fakt hrozná knížka. Většinou se mi pak z fakt dobré knížky vyklube hrůza a obráceně. Když jsem tedy pořádala lov na Chvíli po knihovnách neměla jsem ani přečtenou anotaci a vlastně jsem vůbec nevěděla, do čeho jdu. Což bylo jen a jen dobře.

Chvíle je bez všech pochyb výborná knížka. Má neotřelý námět a přinejmenším zvláštní postavy, které nevíte, jestli milovat nebo nenávidět. Sem tam se tam objeví i nějaká ta hlubokomyslná myšlenka (což je hrozně zvláštní spojení, které určitě není dobře…). A všechno je to dobře mixnuté, takže si prostě sednete a čtete.

Ale pěkně od začátku – a to doslova. Vrhnu se totiž na obálku. Stále si nejsem jistá, jestli se mi líbí, nebo ne. Postava, která vypadá, že se topí je úžasná a navazuje perfektní atmosféru. Jen škoda, že mi nepřijde, že ta atmosféra se hodí ke knížce. Svým způsobem určitě ano - topící se dívka (nebo aspoň mě tu topící dívku připomíná) je metaforou pro topení v životě Sam, hlavní hrdinky. Ale na mě je to moc modré a moc topení. Zkrátka – krásná obálka ale k jiné knížce.

Obálka samozřejmě není na knížce to nejdůležitější. To nejdůležitější je na stránkách pod obálkou. Jak už jsem řekla – děj je neotřelý (nebo aspoň já jsem nikdy nic podobného nečetla) a přikove vás do židle (případně do gauče, lavičky, houpacího křesla/sítě nebo sedacího pytle).

Možná někteří z vás ví, že jsem četla i Delirium a Pandemonium. A možná i někteří z vás ví, že mě knížky nijak nezaujaly a vlastně se mi ani moc nelíbily. Když se vám knížky od jednoho autora nelíbí, většinou nevyhledáváte autora dál. Udělala jsem výjimkou a zjistila jsem že, Lauren je opravdu skvělá autorka. Která se nebojí s postavami pořádně zamávat. A vás emočně vyždímat. Aspoň z části…

Ale zpátky ke knížce. Samantha má všechno, co si středoškolačka jen může přát. Je docela hezká, oblíbená, má bandu kamarádek a přítele. Doma sice netráví moc času, občas se pořádně napije, ale jinak se má docela fajn. Nebo si to aspoň myslí. Doopravdy o tom začne přemýšlet až v momentě, kdy umře. V momentě, kdy svůj poslední den začne prožívat stále a stále dokola.

No… neříkala jsem, že děj knížky je poněkud… neotřelý?

Samantha se začne zamýšlet. Nad tím, jak se věci mají a jestli někomu někdy neublížila. Třeba svojí matce za tu velkou červenou čáru na kraji pokoje, jejž překročení se rovná hrdelnímu zločinu. Nad tím, co jsou zač její kamarádky a taky nad tím, kolik má ve skutečností nepřátel a obdivovatelů. A nakonec zjišťuje, že svět vlastně není jen černobílý, ale že má spoustu dalších odstínů, které ně vždy viděla.

Ráda bych řekla, že i ostatní postavy v knížce se mi líbily. Ale bohužel… Třeba taková Lindsey, nejlepší kamarádka hlavní hrdinky mi přišla jako… samice od býka. Namyšlená a vlastně docela plochá postava, i když se autorka její chování snažila vysvětlit. Nežeru jí to. Další kamarádky – Elody a Ally – mají spíše jen takový vycpávkový charakter a obě dvě mi sedly mnohem víc než Lindsey.

A postav je tam samozřejmě víc a všechny jsou už dobře vykresleny a dobře spadají do příběhu. Ale o těch už mluvit nebudu, nebo řeknu ještě něco, co bych neřekla.

Ta nejtěžší část této „recenze“ (ne, pořád ještě nemám odvahu tomu říkat recenze bez uvozovek) je samotné hodnocení. Mám pocit, že buď čtu samé dobré knížky (což mi nepřijde možné) nebo jsem na hodnocení prostě moc měkká. Nevím, jestli je teď ten nejvhodnější čas měnit svoji měkkost, ale já to tak udělám. Po docela dlouhém váhání jsem se rozhodla dát knížce čtyři hvězdičky. Knížka se mi totiž sakra moc líbila, ale… vlastně ani nevím, kde to nějaké ale je. Pár mušek tam bylo a četla jsem i lepší knížky. A možná ani ty mušky tam nebyly. Ach jo. Prostě neumím být tvrďák…



* Obálka a anotace z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/
* Oddělovač z http://veeeebookshelf.blogspot.cz/

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Tuto knihu chci! :))

Infinity řekl(a)...

Tuto knihu mám moc ráda, musím říct, že jí řadím k těm opravdu nejlepším, které jsem četla. Donutila mě se hodně zamyslet nad tím, jestli si všeho dostatečně vážím nebo ne.

A Samantha je má oblíbená postava. Zezačátku jsem jí neměla vůbec ráda, ale pak si mě naprosto získala. Já bych této knize dala plný počet hvězdiček, vůbec nic mi u ní nechybělo. :-)

Charrlie řekl(a)...

Je to úžasná knížka, dobře se čte a super ubíhá, ale četla jsem lepší :) Není to "must have!", je to ta "stačí z knihovny" :D A Samantha je fakt úžasná postava, o tom žádná! :)

Simone Sipriano řekl(a)...

Ešte stále som sa k tejto knihe nedostala. Veľmi, veľmi sa však na ňu teším, po tvojej recenzii ešte viac, ak je to vôbec možné. Som zvedavá na hlavnú postavu a na priebeh deja.

PS:"je to moc modré a moc topení" - tento výrok je perfektný. :-) :D

Charrlie řekl(a)...

Určitě se k ní zkus dostat co nejdřív, je to fantastická knížka :)

Simone Sipriano řekl(a)...

Neviem prečo, mala som pocit, že vyšla aj po slovensky, ale nemajú ju v knižnici , čo je takmer nemožné. Každú novinku kupujú, tak som z toho trochu zmätená.

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by