21. ledna 2015

Knižní NEJ uplynulého roku (1/3)

První měsíc nového roku se už pomalu blíží ke konci, a já mám pro vás připravené ještě jedno (řádně knižní) shrnutí. 

Na spoustě jiných stránkách jste si mohli přečíst spoustu nejrůznějších shrnutí všelijakého charakteru. Já jsem sice už jedno vytvořit (a přečíst si ho můžete tady), ale dlouho mi vrtalo v hlavě, že bych byla ráda, kdybych vytvořila ještě jedno, ve kterém bych shrnula přečtené knihy. 

Slovo pak dalo slovo, a já vytvořila celkem šest kategorií knížek, které vám nyní postupně přestavím ve třech článcích (to víte, zkouškové - aby to tu nesmrdělo prázdnotou).

NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ


Kde se touláš Bernadetto - Maria Sempleová (recenze)
K téhle knížce jsem přistupovala k jako velké neznámé. Její existenci jsem zaregistrovala na goodreads, když jsem ji spatřila u pár přátel v "to-read" listech. Když pak na mě vykoukla v knihovně, zaujala mě svou nádhernou obálkou. Letmo jsem si přečetla anotaci a pak si ji odnesla domů. Pak její čtení neustále odkládala... no a nakonec jsem ji propadla. 

Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji - Barbara Demick (recenze)
O existenci této knihy bych neměla ponětí, kdybych se nepřihlásila do konkurzu na recenzi ke Knize Zlín. A musím říct, že jsem byla (a stále jsem) neskutečně vděčná tomuto konkurzu, za to, že jsem si knihu přečetla. Téma bylo silné, postavy byly silné, příběh byl silný. Kolikrát by člověk ani nevěřil, že to je literatura faktu a nikoliv vymyšlený příběh. 

Řekni vlkům, že jsem doma - Carol Rifka Bruntová (recenze)
Ani si pořádně neuvědomuji ten moment, kdy jsem se rozhodla, že si tuhle knížku přečtu. Prostě se tak stalo. Byla to láska na první pohled - ta obálka! (ach, ach) ... ten název! (ach, ach) ... ten příběh! (ach, ach a ach k tomu) ... A mohla bych pokračovat. A pokračovat. A pokračovat.


Moře klidu - Katja Millay (recenze)
Knížka, od které jsem absolutně nic nečekala, a dostala jsem všechno. Úžasné čtení, které překypuje něžnou láskou, silným příběhem, a emočně labilními postavami. Co víc si může člověk přát?

Jen jeden den - Gayle Formanová (recenze)
Další ze série knížek, od které jsem toho moc nečekala. A jako odměna za nevelké očekávání jsem dostala nádherný příběh a zralou hrdinku, která mě okouzlila. A nejen ona samozřejmě. 

Ve stínu černých ptáků - Cat Winters (recenze)
Nechci se opakovat, ale už možná tušíte, co bude následovat - knížka, od které jsem toho přespříliš nečekala se stala knížkou, která mě uzemnila. Neobvyklé téma, skvělá hrdinka, úžasné grafické zpracování. Tahle knížka mě vážně bavila od začátku až do konce!

¨
Bez naděje - Colleen Hoover (recenze)
Nejsem si jistá, jestli Beznadějnou jsem zařadila do správné kategorie. Ke knížce jsem totiž nepřicházela k velké neznámé, ale s menším očekáváním. Tak jako tak, to co se stalo, však bylo bezesporu šokující, a proto jsem se rozhodla, že sem zkrátka bude patřit. Protože na rozdíl od předchozích tří knížek jsem tu přesně věděla, co můžu čekat - něžný romantický příběh o velké lásce. Ale to co jsem dostala... to se ani trochu nepodobá něžnému romantickému příběhu. Fakt ne.

Hejno bez ptáků - Filip Doušek
Zvláštní kniha, která se ke mě dostala spíše náhodou, než abych ji cíleně vyhledávala. A musím říct, že jsem byla příjemně zaskočená. Co stránka, to velká myšlenka, i když občas na úkor příběhu, či postav. Občas mi přišlo, že si autor zkrátka nastavil laťku příliš vysoko, ale... i tak se mi to líbilo. Strašně moc.


NEMILÉ PŘEKVAPENÍ


Vraní dívka - Erik Axl Sund (recenze)
Moje první setkání se severskou literaturou, od které jsem měla asi příliš velké očekávání. Ale asi si za to můžu sama - po tolika pozitivních recenzích, jsem asi čekala něco většího a lepšího. Na konec jsem nebyla ani tak šokovaná a půlkou knihy jsem se v podstatě pronudila. Ale... každý den není posvícení, že jo.

Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled - Jennifer E. Smith
Další knížka, od které jsem měla příliš velké očekávání. Nechci říct, že by tahle knížka byla vyloženě špatná, to vůbec ne. Je to příjemné lehké čtení. Romantické, sladké, letní,... Ale já od toho čekala prostě trochu víc. A to trochu víc jsem nedostala.

Papírová města - John Green
Nejsem velký fanoušek Johna Greena - jeho Hvězdy mě v podstatě neoslovily, ale Aljašce jsem naopak propadla. Na Papírová města jsem se opravdu těšila, ale to co jsem dostala je no... ehm. Absolutně mě to neoslovilo. Takové nemastné, neslané... Tady nic, tam nic. Nikde nic. Ech. 

Doctor Who: Závoj smutku

Doctor Who: Závoj smutku - Tommy Donbavand
Věřím, že touhle knížkou mnohé překvapím. Není to tak, že bych nebyla fanda Doctora - je to přímo naopak (dokonce to píšu zabalená ve své dece alá TARDIS, a koukám na svůj podepsaný obrázek /s věnováním!/ Desátého). Vesměs jsem na tuhle knížku všude četla pozitivní reakce, ale mě se to prostě nelíbilo. Přišlo mi, že je to napsané velmi jednoduše, nevěřila jsem postavám, a nevěřila jsem ani zápletce. Přišlo mi to jako lehce podprůměrná fan fiction, která měla to štěstí, a vyšla jako knížka. Tečka.

9 komentářů:

Agnes řekl(a)...

Já jsem snad ani na jednu Doctor Who knížku neslyšela pořádnou chválu. Řekla bych, že ty nejlepší příběhy to prostě dotáhnou na obrazovky a hotovo.
Papírová města jsem četla jako první knížku po maturitě a byla to nejlepší pomaturtní knížka, po který jsem mohla sáhnout. Ono to nemá nějaký obrovský příběh, ale hlavní hrdina v podstatě taky maturuje, nebo opouští střední, a opouští všechny svoje kamarády a chápe, že lidi se občas odloučí a prostě... To pro mě bylo důležitý :).
Jinak Řekni vlkům, že jsem doma na mě už čeká, až teď dočtu Attachments od Rainbow Rowell, tak přijde řada na vlky.

Bastera řekl(a)...

Taky právě sepisuji a taky to asi musím rozdělit, mám toho nějak moc! Souhlasím s Ve stínu a Není co závidět! :)

Ivcca řekl(a)...

Není co závidět mě také velice láká. Určitě to musí být velice silný příběh, sama si život v téhle zemi nedovedu představit... Už dlouho mám v plánu i Řekni vlkům, že jsem doma a Moře klidu. Snad se mi budou líbit stejně, jako Tobě :) Pěkný článek.

Charrlie řekl(a)...

AGNES: Když někomu padne knížka do nálady, je to vždycky úžasné. Taky mám pár takových knížek, které mi sedly, do situace, a které bych si asi jinak vůbec neoblíbila :)) A doufám, že se Vlci budou líbit! :))

BASTERA: Ve stínu byla tak úžasná knížka!! Strašně se mi líbila, strašně mi sedla :))

IVCCA: Není co závidět je opravdu perfektní. A navíc jsou to autentické příběhy, takže při čtení knihy opravdu mrazí. No Řekni vlkům, že jsem doma, je taky úplně jiná knížka, tak doufám, že se ti bude líbit!! :))

EM řekl(a)...

Bez naděje a Moře klidu se mi moc líbilo. Moc bych si chtěla přečíst Papírová města, jsem na ně dost zvědavá, jelikož Hvězdy se mi líbily, ale Aljaška zase ne, tak nevím jestli mě Papírová města nadchnou. =)

Simone Sipriano řekl(a)...

Ja sni neviem, či som niekedy videla, že by sa niekomu nepáčila hociktorá kniha od Greena. Bolo mi to čudné, som rada, že zjavne nie sú všetky také skvelé. :D Ale knihu si aj tak chcem prečítať... raz.. :D Mne sa napríklad More pokoja až tak nepáčilo, bolo fajn, ale asi som čakala troška viac. Takisto aj Jeden deň. Ale s Beznádejnou súhlasím a chcela by som si prečítať Povedz vlkom, že som doma, dosť ma to zaujalo. :)

Charrlie řekl(a)...

EM: Já jsem si od Papírových měst slibovala to, co od Aljašky, ale dostala jsem něco krapet jiného, a to něco se mi prostě nelíbilo. Ale většina lidí byla nadšená, tak se těžko odhaduje, jak komu to sedne :))

SIMONE SIPRIANO: Udělat si vlastní názor je vždycky lepší. Taky jsem četla až příliš vychvalovaných recenzí, až na něj začínám být alergická :D Nepřijde mi zas až tak skvělý, abych si z něj sedla na zadek, a už nikdy nevstala :D Já naopak od Moře ani od Jednoho dne nečekala absolutně nic, takže jsem byla překvapená tím příjemným příběhem :)) A Řekni vlkům, že jsem doma, jsi určitě přečti! :))

Myanmar řekl(a)...

Pěkný seznam :) Vraní dívka mě také nešokovala tak, jak jsem po tom humbuku kolem čekala, ale zaujala mě a jsem zvědavá na další díly.

Aynarra Tulrgar řekl(a)...

Hejno bez ptáků mám v Kindlovi a nevím čím začít dřív :D A pokud se nerozhodnu, prostě nezačnu číst.. :D Řekni vlkům, že jsem doma má krásnou obálku a co jsem tak četla, jsou na ni skvělé ohlasy. Ach ach, můj wishlist se stále zvětšuje :'D

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by