19. března 2015

Mix názorů (2)

Into Eternity
Weheartit

V poslední době jsem toho moc nestihla. Mám tu pěknou kupičku knížek, ke kterým jsem chtěla napsat recenzi, jenže se stalo, že mi to prostě nevyšlo. O některé jsem se pokoušela, nad některými rovnou mávla rukou. Ale ať už to bylo tak, nebo tak, došlo mi, že celou a plnohodnotnou recenzi už na tyto knihy nenapíšu. Proto jsem se rozhodla k některým knížkám vyjádřit aspoň prostřednictvím tohoto článku - zkrátka takový malý (velký) mix názorů.


Potrhaná křídla
POTRHANÁ KŘÍDLA
OUT OF EASY
Ruta Sepetys

Anotace z Goodreas: New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?

Tahle kniha má na goodreads hodnocení okolo čtyř hvězdiček a já se musím přiznat, že absolutně nechápu proč. S odstupem jednoho a půl měsíce už vlastně vůbec nevím, o čem celá kniha byla. Fakt ne. 

(Uznávám, že těchto pár řádků má k plnohodnotné recenzi /a dokonce k plnohodnotnému názoru na knihu vůbec/ strašně daleko, ale já si opravdu nemůžu vzpomenout, o čem kniha byla, ani proč mě vlastně nebavila. Což ale /na druhou stranu/ samo o sobě svědčí o knize. Že jo.)

Eleanor a Park
ELEANOR A PARK
Rainbow Rowell

Anotace z goodreads: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.

Eleanor a Park je další z pokladů, na které jsem se slyšela tolik chvály, až to ani pěkné není. Knihu jsem si koupila na Vánoce a mezi zkouškami v lednu přelouskala. A musím říct, že jsem byla vážně, vážně, vážně! zklamaná.

Ten příběh je bezesporu kouzelný. On je obyčejný kluk, ona obyčejná holka. Prvotní nenávist náhle přejde k absolutní lásce. Hezky se to čte, člověk se občas pěkně pousměje. Tohle všechno by šlo. Ale tuším, že tušíte, že to má jedno velké ale.

Absolutně jsem nepochopila Eleanořinu linku. Fakt ne. Jako wtf? Jako proč? ... Do celého příběhu mi to prostě nepasovalo. Prostě ne. Fakt ne. (a ještě bych dodala několik ne, a ne, a ne!)


Násobky sedmi
NÁSOBKY SEDMI
COUNTING BY 7S
Holly Goldberg Sloan

Anotace z goodreads: Dvanáctiletá Willow je skutečně neobyčejná dívka. Je geniální, uchvacuje ji příroda a dokáže stanovovat téměř lékařské diagnózy. Když se potřebuje uklidnit, pomáhá jí násobilka sedmi. Do jejího života náhle zasáhne tragédie, kterou mladá dívka dokáže překonat za pomoci osamělého a nešikovného školního psychologa, osobitého mexického taxikáře a citlivé vietnamské kamarádky a její rodiny.

K této knize jsem měla nafoceno několik opravdu pěkných fotek (ze kterých asi později knižní chvilky, protože mi přijde škoda je nechat ležet jen tak ladem a skladem na kartě), ale stalo se, že k velké recenzi jsem se prostě nedostala. 

Takže - co k Násobkům sedmi. Musím říct, že s odstupem času zjišťuji, že krátce po přečtení jsem ke knize byla opravdu moc a zbytečně kritická. 

Opět a znovu mi přišlo, že tragická linka příběhu tam byla tak trochu navíc, a že by vlastně vůbec nevadilo, kdyby se nestalo, to co se stalo. Ale musím uznat, že postupem času se mi celý příběh uležel v hlavě a zpětně ho hodnotím, jako velmi povedený.

Na goodreads jsem hodnotila tehdy dvěma, třema hvězdičkami. Teď bych tomu dala tak čtyři. Do pěti tam pořád něco chybí, ale bezesporu si to zaslouží víc, než kolik jsem tomu dala. Na první pohled.

Esej o tragédii
ESEJ O TRAGÉDII
THE TRADEGY PAPER
Elizabeth Laban

Anotace z goodreads: Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“ Ale přítel je to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, mohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole.

Poslední knížku, kterou jsem zvládla přečíst je Esej o tragedii. Tady jsem taky dala na spousty a spousty recenzí, které knihu vynášeli až do nebe. Přistupovala jsem tedy ke knize opatrně. Ostatně tak opatrně, jak já to dělám.

Ze začátku jsem byla z knihy nadšená - hrozně mě bavila, užívala jsem si příběh, soucítila s hrdiny, prostě paráda. Jenže pak přišel zlom, a mě přišlo (jako už tolikrát!), že autorka se prostě nezvládla popasovat z koncem knihy. Ten byl zbytečně uspěchaný, možná trochu nedomyšlený,... A mě prostě zkazil dojem z celé knihy. Škoda toho.




6 komentářů:

Melinda řekl(a)...

Páni, tolik "zklamání" v jednom článku, to je opravdu smůla, že ti ty knihy nesedly. Četla jsem jen E&P, líbilo se mi to, ale bůhvíjak odvařená jsem z toho nebyla. Rainbow Rowell vždycky prostě v něčem trochu přestřelí a zhruba v půlce knihy už daný příběh nedovedu považovat za pětihvězdičkový, i když sebevíc chci, abych ho milovala...
Esej o tragédii jsem též četla, konec mi přišel málo tragický :D :D
Super shrnutí :) Škoda, žes nestihla recenze, ale i takhle zrychleně si o knížkách něco málo přečíst není k zahození :)

Unknown řekl(a)...

Z těchto knih jsem zatím četla jen Eleanor a Park, která se mi líbila, tedy alespoň její pomalu plynoucí děj, co mě však na knize zklamalo, byl konec ..., prostě nemám ráda otevřené konce. Jinak si myslím, že je důležité, aby na knihu měl každý svůj názor, protože jinak to není ani z části dobrá kniha :)
http://milujemekihy.blogspot.cz/

Reading with Lucy řekl(a)...

Škoda, že se ti Esej o tragédii nelíbila mě se hodně líbila. Potrhaná křídla bych si chtěla přečíst a jsem zvědavá jestli se mi tato kniha bude líbit nebo ne jako tobě. :)

Zet řekl(a)...

Tak snáď čoskoro natrafíš na tie knihy, ktoré ťa potešia, keď tieto štyri to neboli. :) Jediné, čo som čítala boli po vašom Násobky sedmi, kde sa prispôsobujem viacej tvojmu prvému názoru, pretože aj po uležaní ma kniha sklamala, napriek tomu, že obsahovala veľa pekných myšlienok. Jedine ma doma čaká Eleanor & Park, tak dúfam, že budem sklamaná o čosi menej. :)

Charrlie řekl(a)...

Melinda: Tak tak, líp bych to neřekla. Prostě pěkný příběh, který ale něčím přerostl přes hlavu a už to prostě nebyl dobrý příběh. Přesně :D Já čekala aspoň výbuch jaderné bomby a nakonec Esej skončila takto. Ách jo! :D

Katka Milovník knih: Mě se Eleanor a Park prostě nelíbila. Byl by to pěkný příběh, kdyby z toho autorka nechtěla udělat Rome a Julii na entou :/

A cup of Lucy: Mě se líbil příběh, i styl psaní, jen jsem se zklamala v konci :/ A myslím si, že Potrhaná křídla se ti líbit budou, zatím jsem se nesetkala s moc nespokojenými názory :))

Zuzana Ľudviková: Taky doufám :) Momentálně čtu Čas mezi šitím a to se mi zatím líbí moc, i když se s tím tedy tak nějak peru, protože je to tlustá knížka a já momentálně nemám čas na čtení :/ A doufám, že se ti Eleanor bude líbit! :))

Christie (Neliss) řekl(a)...

Som rada, že sa ti dojem zo Sedmičky aspoň dodatočne zlepšil, ja som si tú knihu zamilovala.:) E&P som čítala a páčilo sa mi to, hoci menej ako Fangirl. Obrázok som nepoznala...:DD Ale teraz už môj pohľad na vec nebude taký istý!:D

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by